Skolan är inte ett snabbköp

Jonas, 28, borde fått sina friskolebetyg

”På dagens skolmarknad behandlas elever som om de vore tandkrämstuber eller vilken annan vara som helst” skriver Lotta Ilona Häyrynen.

Har du någonsin vaknat kallsvettig efter att ha drömt att du behövde gå om skolan? Det är inte en särskilt ovanlig mardröm, men för Jonas, 28, hände det på riktigt.

Friskolan han sprang ut ifrån har nämligen efter konkurs slarvat bort hans slutbetyg. Utan dem är vägen till högskola och universitet stängd – om han inte läser om gymnasiet vill säga.

Jonas gjorde allt rätt. Men enligt lagen gjorde den konkursade friskolan det också.

Man kan inte dra någon annan slutsats än att det är lagen det är fel på.

Elever behandlas som varor

På dagens skolmarknad behandlas elever som om de vore tandkrämstuber eller vilken annan vara som helst. Friskoleföretagen har fått laglig räkmacka efter räkmacka och branschen blomstrar. Det sistnämnda är knappast konstigt, eftersom friskolorna inte har i närheten av samma skyldigheter och förpliktelser som kommunalt ägda skolor.

När en friskola går i konkurs kan koncernerna tacka för sig, skåla vidare med skumpa och uppenbarligen kasta elevernas avgångsbetyg i papperskorgen.

Kommunerna, däremot, har laglig plikt att städa upp efter skolföretagarna. De måste garantera alla elever en utbildning och måste vara transparenta med hur varje skattekrona används. Friskolor kan hålla det mesta hemligt. Där gäller till exempel ingen offentlighetsprincip, eftersom för mycket öppen information kan skada skolornas affärsverksamhet, som det heter.

Rättigheter ska inte bero på skolägare

Tråkigt för Jonas att han valde fel skola, verkar friskolevurmarna mena. Han hade ju kunnat välja en skola som enligt lag måste tillvarata på hans rättigheter.

När finanskrisen slog till 2008 slog friskolekonkurserna som spön i backen. Det sammanföll med minskade elevkullar. John Bauer-gymnasiet, som ägde Jonas skola, gick i konkurs 2013. Nu spår Skolverket att elevkullarna kommer öka. Runt 30 000 fler kommer de bli närmaste fem åren. Friskolorna gnuggar sina händer och bygger ut.
Skolkoncernerna själva menar att de kommer tvingas till konkurser om de ska följa samma lagar och regler som kommunala skolor. Det om något låter som ett argument för att helt avskaffa de vinstdrivande skolorna.

Vi kan inte ha ett system som accepterar att vissa elever blir av med sina rättigheter beroende på vem som äger skolan. Jonas hade rätt till annat än en mardröm.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.