Andersson på plats när Buschs hjärtland krisar

Ingen slump att S-ledaren 1 maj-talar i ”Bibelbältet”

Publicerad 2023-05-01

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson drog rekordpublik på första maj i Jönköping.

Jönköping

När Aftonbladets reporter frågar en smilande Ulf Kristersson vad statsministern ska göra på första maj svarar han att det nog blir en milrunda i skogen. Visst finns det något symboliskt i det?

Moderatledaren satsar på sig själv, medan Sveriges löntagare går ut på gatorna och protesterar mot orättvisor och diskuterar politik.

Magdalena Andersson har åkt till Jönköping. Senast en socialdemokratisk partiledare 1 maj-talat här var 1983. Då var det Olof Palme som drog storpublik och skapade folkfest.

– Det är samma känsla som när Palme talade, säger Mikael Rydberg, ordförande i Husqvarna S-förening, om första maj-stämningen i Jönköping. Men poängterar att han bara var en liten grabb på 1980-talet.

Magdalena Andersson drar också publik. Socialdemokraternas första maj-tåg genom Jönköping är rekordlångt och cirka 3 000 personer har samlats på Hovrättstorget för att lyssna på oppositionsledaren.

– Vi har värvat 15–20 nya medlemmar bara senaste kvarten, säger Vlada Dimoski som står i Socialdemokraternas stånd på torget.

KD:s hjärtland i kris

Magdalena Anderssons val av plats till årets första maj-tal ska nog inte ses som en slump. Här i svenska bibelbältet är den kyrkliga aktiviteten större än i resten av landet. Kristdemokraternas valsiffror ligger långt över det nationella genomsnittet, även om de backade i förra valet

Kristdemokratiska kärnväljare har inte uppskattat sitt gamla partis tvära högersväng. De senaste opinionssiffrorna för Buschs parti är under fyraprocentsspärren

Kristdemokraternas hjärteland, som Ebba Busch kallar det, är i kris.

Den religiösa solidaritetstanken att hjälpa samhällets svaga är helt enkelt svår att förena med den SD-styrda regeringens brutalisering av politiken.

Sista grindvakten mot avgrunden

Ulf Kristersson och hans högerkonservativa kamrater vill att lärare och sjukvårdspersonal ska ange papperslösa barn, fängelserna ska gå från vård till förvaring och välfärden får gå på svältdiet samtidigt som de rikaste fått stora skattesänkningar, ”10 000 kronor rakt i fickan”, som Andersson beskriver det.

Nej, det är varken någon kristen eller anständig humanist som stillatigande kan acceptera den här utvecklingen.

Magdalena Andersson är verkligen ingen charmknutte. Hon går knappast ”genom rutan” som hennes kristdemokratiska partiledarkollega. Men nog känns det tryggt att det är just henne vi har som sista grindvakt mot avgrunden just nu.

Det är sannolikt förklaringen till att Magdalena Andersson, sin trubbiga personlighet till trots, är omåttligt populär. I varje förtroendemätning sopar hon mattan med konkurrenterna.

700 miljoner till unga

Men hennes kompetenta person kommer inte räcka. Socialdemokraterna växte några procentenheter i valet i höstas, men det är makten som räknas – och den förlorade partiet.

Läxan borde vara att slipa på politiken, göra den begriplig. Möblera om i laget, det går inte att skicka fram samma gamla ministrar i nästa valrörelse. Och sist men inte minst: sätt igång och bilda ett rödgrönt regeringsalternativ.

Att ”Sverige ska bli mer som Sverige”, som Magdalena Andersson avslutar sitt 1 maj-tal med, är inte ett dugg mer konkret än löftet om att ”vända på varje sten”. Om något väcker orden rasistiska associationer, och det tror jag inte är tanken.

Men dagens löfte om att satsa 700 miljoner kronor – som finns med i S skuggbudget som läggs fram i morgon – på sommaraktiviteter med gratis lunch för barn och ungdomar är något helt annat. När Magdalena Andersson tar upp det i sitt 1 maj-tal är det enda gången ett spontant jubel och applåder utbryter.

Den typen av politik kommer bara en S-regering att genomföra. Det är också politik som väldigt många familjer skulle uppskatta i dessa tider.

Personen som tog fram den reformidén borde få en guldstjärna idag. Och få förtroende att fortsätta mejsla fram liknande förslag.

I potten ligger inget mindre än en valvinst 2026.

Palmes ord ekar idag

När Olof Pale höll tal i Jönköping 1983 hade han gjort en storstilad comeback som statsminister efter sex år i opposition.

Han talade om vikten av satsningar på ett starkt försvar och en aktiv politik för att dämpa en skenande inflation.

Mycket känns igen.

Då var det den svenska neutralitetspolitiken Olof Palme försvarade.

”Om vi använde de pengar som nu spenderas på jaktplan och stridsvagnar och raketer på bibliotek och apotek och skolor för barnen, skulle sannerligen denna värld vara en säkrare plats för oss alla.”

Visst känns orden som att ett friskt glas vatten?

Men världen är dessvärre en annan sedan Ryssland inledde sitt olagliga anfallskrig i Ukraina förra våren.

Just nu pågår en av de största svenska militärövningarna i modern tid – Aurora 23 – och vi står på tröskeln till Nato. Klimatförändringarna får allt större och mer katastrofala följder. Och Sverige har på senare år fått hundratals nya miljardärer, samtidigt som vi plågas av våldsamma kriminella gäng.

Redan efter ett halvår har den sittande högerkonservativa regeringen visat sig vara full av lögner, svek och brutna löften.

– Det är vårt lands själ som står på spel, menar Magdalena Andersson.

Det saknas inte utmaningar för socialdemokratin att ta itu med. Känslan när jag pratar med smålänningar på Hovrättstorget är att det ändå finns en kamplust. Folk vill vara med och förändra när samhället är på väg åt fel håll.

SD vill krossa 1 maj

När Palme talade i Jönköping tackade han arbetarrörelsen för att den haft måttliga krav i avtalsrörelsen. Men han krävde också att industrin skulle betala tillbaka när vinsterna ökade.

Sverige skulle ta sig ut ur krisen genom samarbete, sa Palme.

I dagens Sverige hoppas Sverigedemokraterna istället att nästa års första maj-tåg ska vara svagare. De vill krossa Socialdemokraterna och avveckla 1 maj som röd dag. Alltså motsatsen till arbetarrörelsens solidaritetstanke.

Ta inspiration av Nike

Tre år efter att Olof Palme talade i Jönköping blev han mördad på Sveavägen i Stockholm. Låt Sverige bli mer som Sverige igen, säger Magdalena Andersson. Men socialdemokratin ska och bör alltid vara en framåtrörande kraft. Inte tillbakablickande.

Jag skulle hellre vilja höra Magdalena Andersson säga att Sverige kan och ska bli bättre.

Under sitt besök i Jönköping hann S-partiledaren med ett besök i Pingstkyrkan. Hon passade kanske också på att se den skulptur som restes 1989 på Västra torget.

"Nike Fredsskulptur till Olof Palmes minne" står det på skylten under två uthuggna vingar i sten, som påminner om den antika skulpturen på Louvren i Paris.

Förhoppningsvis kan Magdalena Andersson hitta inspiration för framtiden hos den grekiska segergudinnan.