Med passet i min hand blir jag svensk i Rinkeby

Gängen blev starka när samhället drog sig tillbaka

Många av de första invånarna när Järvaområdet byggts ut på 60-talet kom från Norrland och Finland. Sedan fortsatte människor komma hit, från jordens alla hörn.

Det tar sjutton minuter mellan Stockholms central och Rinkeby. I trappan upp från tunnelbanan möts jag av en grupp barn i gula västar. De tar god tid på sig på väg ner, och förskolepersonalen beklagar sig över att de just missat tåget.

Jag har varit här många gånger förr och skyndar för att komma i tid. Det vore dumt att missa en bokning som jag väntat på i ett halvår med ett par minuter.

Smidigt trots passkaos

När jag bokade tid tidigt i våras var det första tillgängliga tillfället på polisstationen i Rinkeby i augusti. Men väl på plats går det smidigt. Jag knappar in min bokningskod, väntar några minuter och så är jag framme vid disken.

Försöker se vettig ut på fotot. Lyckas inte.

Försöker skämta till det om att man kanske ska se ut som en bandit när man är hos polisen. Lyckas inte med det heller.

Mindre än tio minuter efter att jag gått in i byggnaden är jag åter ute i sommarsolen. Men jag får vänta i 8-10 veckor på att få passet i handen.

Ordet ”rink” anses ha betytt ”krigare” på fornnordiska, och Rinkaby skulle alltså betyda ”krigarnas by” eller snarare ”krigarnas gård”. Bilden är från Rinkeby tunnelbanestation.

Utan polisstation i ett årtionde

Rinkeby fick en polisstation igen 2020, efter att polisen saknat en permanent lokal i området sedan mitten av 00-talet. Den stadsdelsförvaltning som försvann vid samma tid har däremot inte kommit tillbaka.

Där någonstans började den nedåtgående spiral som lade grunden till de senaste årens våg av dödsskjutningar. Det menar i alla fall Diamant Salihu i sin bok Tills alla dör.

När samhället drog sig tillbaka skapade det ett vakuum som den organiserade brottsligheten fyllde upp.

Vardagsliv och motkrafter

Men på Rinkeby torg denna augustidag syns inga spår av några gängbrott. Bara kvinnor och män i alla åldrar som kommer, går, stannar upp och pratar med varandra. Och en fontän, en Prideflagga och massvis av duvor.

I den förenklade debatten om gängbrott och segregation pratar vi sällan om motkrafterna. Om Fardosa, Elvir, Mårten och alla andra eldsjälar som ger människor förutsättningar att växa och få samhället att hålla ihop.

Också när andra gör sitt yttersta för att försöka splittra det.

På Rinkeby torg denna augustidag syns inga spår av några gängbrott.

Ökade klyftor och kortsiktighet

Många av de första invånarna när Järvaområdet byggts ut på 60-talet kom från Norrland och Finland. Sedan fortsatte människor komma hit, från jordens alla hörn.

Det var här det gick att få bostäder. Här kunde man hitta landsmän. Och ibland placerades utsatta människor här av socialtjänsten.

Varje ekonomisk nedgång och nedskärning har ökat stressen på området. De program som skulle lösa problemen har varit kortvariga och otillräckliga.

Den statliga Delegationen mot segregation skulle lära av decenniers framgångar och misstag. Men hösten 2021 röstade M, KD, SD och L igenom att myndigheten ska läggas ner.

Massor av stenar att lyfta på

Socialdemokraterna säger sig vilja lyfta varje sten för att bryta segregationen. Men det är tunt med konkreta förslag. Förutom Anders Ygemans testballong om att begränsa andelen personer med utomnordisk bakgrund som får bo i ett område.

Det är synd, för det finns mycket som kan bidra till att bryta segregationen. En permanent satsning på att stärka skola, socialtjänst, fritid, psykiatri och polis i utsatta områden skulle göra stor skillnad. Och att stärka förutsättningarna för ideella krafter att bidra.

Stat och kommuner kan satsa mer på svenskutbildning och yrkesskola, och kräva att nyanlända deltar. Att skrota marknadsskolan och skriva in alla treåringar i förskolan kan öka jämlikheten i livsförutsättningar.

Det går att skrota EBO, kräva blandade upplåtelseformer och stoppa ombildningar till bostadsrätt i områden där den är dominerande.

Bevis att jag är svensk

Jag kom till Rinkeby för att skaffa ett nytt dokument som visar att jag är svensk. Passet skvallrar inte om du identifierar dig som skåning, same, kurd, gute, jude, latino, norrlänning, finne, utlandssvensk – eller bara svensk.

Det är fint att vara medborgare i ett sådant land.

Segregationen är en av valrörelsens stora frågor. Vad får den för konsekvenser, och hur ska man bära sig åt för att bryta den? Och vad tycker du om Anders Ygemans utspel om begränsa andelen invånare med utomnordisk bakgrund i olika stadsdelar?

Ledarskribent Peter Gustavsson chattade med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Peter Gustavsson
    8 aug 2022

    Klockan är 9.30 och det är dags att stänga chatten. Tack för kloka och intressanta inspel som vanligt, ha en fin dag!

  • 8 aug 2022

    God morgon!

    Tack för ofta tänkvärda rader. Ang att betala för försvaret är det inte i motsats till att hushålla med våra skattemedel. T.ex. måste det finna en stor potential i att lägga ner en del av den enorma flora av myndigheter som finns. En del skapade för att tacka någon överflödig politiker.

    Hälsningar

    Kalle

    Kalle Skybrant

    Hej Kalle och tack själv! Det finns säkert myndigheter som kan slås samman etc, men när det gäller Delegationen mot segregation som jag tar upp i texten så var tanken att skapa en forskningsbaserad kunskapsbas om allt det här som vi nu sitter och spekulerar kring och har en massa åsikter om. Att kunna ge politiken underbyggda förslag som inte bygger på åsikter utan forskning. Nu läggs den ner så möjligheten försvinner dessvärre.

    Peter Gustavsson
  • 8 aug 2022

    Behöver lägga till att problemen finns trots, att det finns polisstation i området! Polisen är ju hjälplös då lagarna i Sverige är alldeles för flata. Det blir på något sätt alltid ”synd” om de kriminella. Brottsoffer tycks vara dem som flera gånger, får betala priset! Helt obegripligt och händer dagligen i utsatta områden! Hot och hot om våld är vardagsmat!

    marie pettersson

    Hej Marie! Polisen behöver finnas i området och ha starka nätverk, inte komma med radiobil när det kommer ett larm. Sedan tror jag också att det kan behöva göras en del översyn av lagar, särskilt när det gäller att få bättre verktyg för att komma åt kriminella nätverk.

    Peter Gustavsson
  • 8 aug 2022

    Jag tror att Ygeman menar att det finns en korrelation mellan utomnordisk bakgrund och ett antal problem (låg utbildning, dåliga svenskakunskaper etc). Det vore i sig inget problem med hög andel utomnordiska i ett område, om de hade arbete i samma utsträckning som de som är födda i norden.

    08

    Hej 08! De som kritiserat Ygemans uttalande (däribland jag) menar ju att det finns en hel del annat som korrelerar också. Att grundproblemet är klassklyftor och social utsatthet, inte vilket land man råkar vara född i.

    Peter Gustavsson
  • 8 aug 2022

    Det handlar också om att man får anpassa sig ingen föds med ”guldsked.

    Challe 65

    Hej Challe65! Det finns nog en hel del som föds med guldsked i mun i Sverige. Men rätt få av dem bor i Rinkeby...

    Peter Gustavsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.