Mejla

Lovisa Arvidsson

Har du ved när de stänger av din el?

Googla bara inte på "var finns närmsta skyddsrum"

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

MSB vill få svenskarna att öka sin krisberedskap.
MSB vill få svenskarna att öka sin krisberedskap.

Mina hundar kastar sig över Krislådan när Länsstyrelsen levererar den till min dörr. Man ska inte underskatta hur spännande konservburkar och pulvermos kan lukta för en känslig nos.

Även jag tycker det är spännande. Hur är det att leva på krisranson av mat i tre dygn? Kommer mitt blodsocker dippa och jag gå runt som en liten blodsockerhuligan på jobbet eller blir varje måltid lagad utomhus på Trangiakök ett harmoniskt avbrott från ekorrhjulet?

Det återstår att se. Men klart är att den årliga krisberedskapsveckan är igång. Myndigheten för Samhällskydd och beredskap, MSB, försöker öka vår krismedvetenhet.

Det behövs.

En krislåda.
En krislåda.

Elkris. Inflation. Kristersson-räntor. Klimatkris. Putin som aldrig slutar härja. Och vi som knappt har tagit oss ur en pandemi.

Ja ni hör ju, vi befinner oss i ett riktigt krisår. Är du rustad?

Såvida du inte är en zombieprepper med en överlevnadshandbok i bakfickan så är du troligen på ungefär samma dåliga nivå som oss andra. Det har sina förklarliga skäl.

Vår krisberedskap for ut med badvattnet när Sverige började nedrusta för 30 år sedan. När militärförläggningar stängdes runt om i landet så tömdes också våra livsmedelslager och medicinlager. Skyddsrum fylldes med gamla cyklar och bråte istället för att hålla oss redo för kriget eller krisen.

Där stod sjukhusen tomhänta och utan lager. "Just in time"-systemet de förlitade sig på hade inte räknat med att någonting kunde gå snett.

Helgen då Ryssland invaderade Ukraina var "hitta ditt närmaste skyddsrum" det mest googlade. MSB:s sajt kraschade. När myndigheten med ansvar för vårt samhällsskydd inte klarar av att många människor vill titta på en karta har beredskapen havererat.

Men sårbarheten i vår krisberedskap är större än en kraschad sajt.

I över tre decennier har vi haft en samhällsapparat med allt mindre marginal. Sänkta skatter och New Public Management i vården har bidragit till att samhällsapparaten blir allt svagare när en kris slår till. Utan marginaler går det inte att växla upp.

Minns ni skandalen kring företaget Apotekstjänst för ett par år sedan? Över hundra operationer fick ställas in i en handfull regioner för att det saknades nödvändiga sjukvårdsartiklar. Apotekstjänst, med bakgrund inom videouthyrning och försäljning av frusen yoghurt, hade vunnit upphandlingen men kunde inte leverera.

Det finns ett ideologiskt täcke över allt detta.

Där stod sjukhusen tomhänta och utan lager. "Just in time"-systemet de förlitade sig på hade inte räknat med att någonting kunde gå snett.

Det finns ett ideologiskt täcke över allt detta. En politisk grundsyn där regeringar, från vänster till höger, har vaggats in i tron att marknaden är lösningen på många samhällsproblem.

I ett sådant samhälle var det logiskt att krympa totalförsvaret, utradera civilförsvaret och slänga ut krisberedskapen av bara farten.

Så fel de hade.

Nu får vi alla börja skaffa krislådor och lära oss från grunden igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.