Mejla

Ingvar Persson

När fler blir gamla måste staten betala

Äldre har rätt till värdighet och varm mat

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Olle Mårtensson
Foto: ANDREAS HILLERGREN/AFTONBLADET
Olle Mårtensson

Ystads kommun drar in leveransen av varm mat till de äldre. Pensionärer, som 89-årige Olle Mårtensson, hänvisas i stället till microrätter från affärens frysdisk. Hemtjänstpersonalen kan möjligen hjälpa till med uppvärmningen.
Olle Mårtensson är en av de svenskar som fått komma till tals i Aftonbladets artikelserie "När Sverige sviker". På många sätt är han typisk. Den grundläggande orsaken till krisen i våra kommuner är nämligen varken slösaktiga kommunalpolitiker eller migrationen. I stället handlar det om demografi.

I klartext, de mycket unga och de mycket gamla blir snabbt allt fler i vårt land. De närmaste tio åren får Sverige omkring 200 000 fler barn och ungdomar och 250 000 fler personer som är 80 år eller äldre.

Fantastisk utveckling

I grunden är det förstås fantastiskt. Att det föds många barn kan aldrig vara dåligt. Inte att vi lever längre heller. Men det innebär en utmaning för välfärden, och kommunerna. Samtidigt ökar nämligen antalet svenskar i arbetsför ålder bara med 300 000 personer.

Barn och ungdomar behöver barnomsorg och utbildning. De äldre behöver äldreomsorg och sjukvård. Det kommer att behöva byggas förskolor, skolor, äldreboenden och vårdplatser. Och det kommer att behövas personal, massor av personal. Det kostar pengar. Pengar som kommunerna inte har.

Svek mot de som behöver

Det är precis det som skapar krisen och sveken mot dem som, likt Olle Mårtensson, är beroende av välfärden för att till exempel få varm mat.

Kommunerna kan inte klara utmaningen på egen hand. Hela Aftonbladets granskning "Sverige sviker" visar på de orimliga effekterna av besparingar, och höjda kommunalskatter kommer inte att lösa problemet.

Kommunerna behöver helt enkelt höjda anslag från staten. De närmaste åren är det regeringen och Magdalena Anderssons viktigaste uppgift. Ytterst handlar det om att Sverige inte ska svika. Och att äldre personer ska ha en värdig tillvaro, och kunna äta varm mat varje dag.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.