Rökförbud och RUT är S-politik för dagen

I juli blir det förbjudet att röka på uteserveringen

I juli blir det rökförbud på alla uteserveringar och lagen kommer omfatta både cigaretter, e-cigaretter och vattenpipor.
Egentligen sympatiserar jag nog med den nya tobakslagen, men det är lätt att tappa sugen när man läser om effekterna av den. Folk ska inte längre få röka vattenpipa, länsstyrelsen i Stockholm uppmanar gäster att anmäla restauranger där folk ändå tar ett bloss.

Är det inte lite... strängt?

Inte enligt ett nytt förslag från socialdemokraternas tankesmedja Tiden. Sverige ska vara helt rökfritt om 11 år och dessutom tycker de S-märkta tankeslöjdarna att folk som tränar regelbundet ska få fler semesterdagar.

Politik på folks sida

När Kristdemokraternas förre partiledare Göran Hägglund för 13 år sedan började tala om verklighetens folk frammanade han en klyfta mellan folk och etablissemang. Dom där uppe hade blivit en moraliserande överhet som bråkar om perifera symbolfrågor, menade Hägglund. Dom där nere är mer intresserade om skolan funkar, om pengarna räcker, hur man ska få ihop vardagen.

Det var förstås ett tidigt försök att försöka positionera sig som populismens banerförare men nog hade han en poäng. För, om man tänker bort alla krystade slängar mot jämställdhet och tolerans så var det också ett ganska sympatisk stridsrop för en politik som står på vanligt folks sida. Det är ett perspektiv som är som bortblåst i svensk politisk debatt.

I dag handlar ju politik allt oftare om social ingenjörskonst än social rörlighet. Oftare om köttskatt än skatt på förmögenheter. Oftare om att göra folk till bättre människor än att göra att folk får det bättre ställt.

Under årtiondena efter andra världskriget, händelsevis socialdemokratins guldålder, hade politiken också en idé om hur det goda samhället skulle se ut och hur människorna leva sina liv. Modernismens idéer – rationalitet, förnuftstro och teknik – präglade hur hela samhället ordnades.

Världens mest ambitiösa välfärdsstat

Det är förstås ganska skrämmande anspråk och allt blev givetvis inte bra. Tvångssteriliseringar i strävan efter perfektionism är ett exceptionellt övergrepp, men också vardagens möten med okänslig byråkrati, överförmynderi och statlig detaljstyrning retade människor.

Samtidigt fick vi den mest ambitiösa välfärdsstat som existerat. Sjukförsäkring, barnbidrag, pension, förskola, föräldraförsäkring, jätteutbyggnad av bostäder som arbetare och tjänstemän kunde bo i. Och om det rullades ut reformer som gjorde livet bättre för vanligt folk kanske man kunde acceptera att det bara fanns en tv-kanal och att man inte fick hälla ut sitt dass i naturen.

I en tid där Socialdemokraternas valanalys slagit fast att väljarna i valet 2018 inte trodde på partiets välfärdspolitik är det lite hisnande.
Däremot behöver ingen tvivla på att Socialdemokraterna både vill och kan förbjuda folk att röka vattenpipa.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.