Mejla

Ingvar Persson

Brittiska väljare får det inte lätt

Oppositionen har bytt fot

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Andrew Milligan / TT NYHETSBYRÅN

Det kan verkligen inte vara lätt att vara väljare i Storbritannien. Inte bara för att man nu kommer att tvingas gå till valurnorna mitt i julruschen, utan kanske framför allt därför att det verkligen inte kan vara lätt att avgöra vilka effekter ens val kommer att få.

Så sent som i måndags ansåg oppositionen med Labours Jeremy Corbyn i spetsen att nyval i december var uteslutet. I alla fall så länge premiärminister Boris Johnson inte lämnat garantier mot ett avtalslöst brexit.

Oppositionen byter fot

I går hade oppositionen ändrat sig, eftersom EU högst väntat valde att förlänga tidsfristen för att undvika en krasch redan på torsdag kväll. Nu blir det val innan vi svenskar firar lucia.

Till och med datumet har varit ett ämne för kattrakande.

De närmaste dagarna kommer brittisk och internationell press att vara full av försök att analysera läget inför valet, och frågorna är verkligen många. Hur kommer ett val efter de senaste månadernas kaotiska politiska situation att påverka det brittiska partisystemet? Hur kommer det att påverka partierna, och vad kommer att hända med de politiska ledare som i grunden misslyckats med sitt jobb?

Valet löser inte krisen

Dessutom återstår förstås själva grundfrågan, vad händer med det brittiska medlemskapet i EU? Och vad händer med det brittiska samhället som slitits sönder under hela processen efter folkomröstningen för drygt tre år sedan?

Ett val i december kommer knappast att lösa krisen i Storbritannien eller i den brittiska politiken, och också det nyvalda parlamentet kommer att ställas inför precis samma problem som nu lamslagit det gamla i månader.

Å andra sidan, vad ska man göra. När de valda politikerna har misslyckats fullständigt återstår till sist inget annat än att lämna över ansvaret till väljarna.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.