Be lärarna om ursäkt Sabuni

Är friskolevinster viktigare än lärarna?

Nyamko Sabuni, partiledare (L) efter Liberalernas landsmöte i Västerås.

I en utredning från Riksdagens utredningstjänst som presenterades i förra veckan fastslås att lärare i friskolor har sämre arbetsvillkor än de i kommunala skolor.

Trots att båda skolformerna finansieras av samma skattemedel är det uppenbart att de fristående sparar in på lärarna.

Samtidigt går de stora skolkoncernerna med mångmiljonvinster vilket så klart sticker i ögonen hos de anställda.

Lärarfacken har på sistone höjt rösterna i kritik mot det skeva systemet och hur det slår mot deras medlemmar.

Stora löneskillnader

Rapporten som baseras på siffror från SCB visar att friskolorna anställer färre lärare än kommunala skolor. Det går i genomsnitt 13 barn per grundskolelärare hos privata huvudmän jämfört med knappt 12 i kommunerna.

Utvecklingen över tid är också värd att notera. Lärarna i kommunala skolor har fått allt mindre klasser sedan 2015 medan elevgrupperna i friskolorna växer.

Lönerna är också påtagligt lägre i friskolor. I kommunala grundskolor tjänar lärarna i snitt 1 100 kronor mer än de privatanställda. I gymnasiet är skillnaden ännu större – hela 2 500 kronor i månaden.

De privata skolorna anställer i betydligt högre utsträckning icke-utbildade lärare. Knappt sju av tio har en pedagogisk utbildning.

Björklunds arv

Det har länge pågått en diskussion om lärarnas status.

Som en del av Folkpartiets valplattform 2006 hamrade den dåvarande partiledare Jan Björklund in budskapet. Lärarnas löner skulle höjas. Deras yrkesstolthet skulle nå fornstora dagar.

Under Alliansens regeringsperiod sjösatte sedan Björklund den ena skolreformen efter den andra. Det var lärarlegitimationer, förstelärarsystem, betyg i lägre åldrar och kepsförbud.

Allt blev mest bara dyrt. Och det slog mot lärarna. Det blev fler arbetsuppgifter och mer stress. Sjukskrivningarna inom yrket ökade lavinartat.

Lärarna förtjänar en ursäkt

Att en av sju lärarutbildade inte jobbar som lärare är ett underkännande av hur professionen hanterats.

Svenska lärare förtjänar en ursäkt från Annie Lööf och Nyamko Sabuni för hur mittenpartierna sagt en sak och gjort en annan. För i ena sekunden har de lovat höjd lärarstatus medan de i nästa vägrat att begränsa friskolornas vinstuttag.

Det går inte ihop.

Om man menar allvar med att lärarnas status ska öka, då måste de vinstdrivande friskolorna bort.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Lina Stenberg
    21 dec 2020

    Tack för en bra chatt idag. Ha en fortsatt bra dag så hörs vi igen snart!

  • Lina Stenberg
    21 dec 2020

    Hej Emma,

    Jag tror också att det är bra att prata om detta i generella termer. Det är tillåtet med vinster i hela vår välfärd, vilket bör uppmärksammas mer.

  • 21 dec 2020

    Vore inte det bästa att tänka som så att de verksamheter som bekostas av våra gemensamma skattepengar också ska drivas av det gemensamt ägda? Detta gäller inte bara skolor utan vård, omsorg, infrastruktur med mera!

    Emma
  • Lina Stenberg
    21 dec 2020

    Hej Sebastian,

    Jag hoppas att fler förstår hur deras partival påverkar hur deras barn har det i skolan – och hur skattemedel tillåts läcka till riskkapitalbolag istället för att gå till undervisning.

  • 21 dec 2020

    Den stora frågan är ju hur människor, som tycker att detta skolsystem är skandalöst och uselt men i nästa läge lägger sin röst på partier som vill behålla systemet, tänker.

    Sebastian