Mejla

Jonna Sima

Hoten mot Tegnell är gaphalsarnas fel

Som att kasta sten på ambulansen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Tegnell och Karin Tegmark Wisell är några i FHM:s ledning som har polisskydd efter att ha fått hot riktade mot sig.
Anders Tegnell och Karin Tegmark Wisell är några i FHM:s ledning som har polisskydd efter att ha fått hot riktade mot sig.

LEDARE

Regelbundet rapporteras det om hur blåsljuspersonal blir attackerade med stenar och glåpord. Nu är Folkhälsomyndigheten utsatt för attacker, men stenarna är utbytta mot hot och hat via nätet.

Anders Tegnell och Karin Tegmark Wisell är några i FHM:s ledning som har polisskydd efter att ha fått hot riktade mot sig. Generaldirektören Johan Carlsson uppger att det finns dödshot som utreds av polisen. Hot har också riktats mot FHM-företrädares familjemedlemmar och säkerheten i myndighetens lokaler har skärpts med vakter.

Skräms till tystnad

Konsekvenserna av att några ger sig på de personer som gör sitt yttersta för att värna allmänhetens liv och hälsa är farliga för oss alla. Det riskerar att sprida rädsla och skrämma människor till tystnad. Så har det blivit i barnläkaren och professorn Jonas F Ludvigssons fall. I förra veckan meddelade han att han slutat debattera och forska kring corona efter trakasserier på nätet.

Även Maria Gunther, vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter, har övervägt att lämna journalistiken för gott det senaste året. Det säger hon till SVT som har gjort en rundringning bland vetenskapsjournalister. Den visar att fler än Gunther har upplevt en ökning av hat, hån och starka reaktioner under pandemin.
Statsminister Stefan Löfven säger att uppgifterna om hoten och hatet fyller honom med vrede. Den känslan delar han säkert med många.

Orsakerna till det upptrissade tonläget i debatten kring den svenska coronastrategin är många. Pandemin har visat sig skapa en häxbrygd av frustration, ilska och konspirationsteorier. Känslorna får eldunderstöd av sociala mediers algoritmer men också av onödigt hätska utspel från etablerade forskare, debattörer och politiker.

Ebba Busch eldar på

KD:s Ebba Busch gick redan i somras hårt ut och påstod att regeringen "med berått mod" tillåtit en stor smittspridning. Nyligen avslöjade Vetenskapsradion en dold aktivistgrupp med 200 forskare och opinionsbildare som har försökt minska förtroendet för svenska myndigheter. Personer i gruppen vill även åtala Anders Tegnell med flera för brott mot mänskligheten.

Ord spelar roll och kan vara minst lika farliga som kastade stenar. Hatet och dödshoten mot myndighetspersoner, politiker och journalister får aldrig normaliseras eller accepteras. De ska hanteras med samma allvar som när blåljuspersonal hindras från att rycka ut.

Chatta med Jonna Sima om ledartexten klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledsen, Anders Tegnell, nu tänker alla bli galna

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten

Anders Tegnell

Johan Carlsson

Karin Tegmark Wisell

Ebba Busch

Stefan Löfven

Konspirationsteorier