Manligt vs kvinnligt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

– lönematchen som måste sluta lika

8 MARS 2008. De flesta som försökt summera förra årets jättelika avtalsrörelse har samma bild. Avtalen blev en framgång för stora löntagargrupper som domineras av kvinnor. Löneskillnaderna kanske inte minskade i kronor räknat, men de växte inte heller.

Svenska kvinnor tjänar i genomsnitt nästan 16 procent mindre än männen. Till någon del handlar det om ren lönediskriminering där likvärdiga arbetsuppgifter betalas olika. Dessutom skapar faktorer utanför arbetslivet – inte minst könsroller i familjen – skilda förutsättningar i jobbet. Under de år många skapar familj halkar kvinnornas löner efter.

Könsuppdelad arbetsmarknad

Till största delen beror ändå skillnaderna på att vi har en starkt könsuppdelad arbetsmarknad och att yrkesgrupper som domineras av kvinnor ofta har sämre betalt. Inte minst i förhållande till ansvar och utbildningskrav.

Det var precis detta som LO:s krav på kvinnopotter i förra årets avtalsrörelse siktade in sig på.

Förbund som Handels och Kommunal kunde också presentera uppgörelser som kan komma att minska skillnaderna mellan traditionellt manliga och traditionellt kvinnliga arbetsuppgifter. Förändra relativlönerna, för att använda den sortens språk.

Det är kanske den känsligaste uppgift arbetsmarknadens förhandlare kan ge sig på.

Kvinnopott en het potatis

Ändå lyftes alltså frågan förra året. Naturligtvis har det skapat reaktioner. Frågan om kvinnopotterna välte så när samordningen mellan LO-förbunden och den väcker fortfarande starka känslor.

I veckan presenterade IF Metall sitt program för lönepolitiken och förbundet fortsätter sitt motstånd mot den linje LO valde senast.

”Är det verkligen så att just industriarbetare är för högt betalda”, frågar förbundet retoriskt. IF Metall anser att industriarbetarna behöver uppvärderas och att det ska synas i lönekuvertet.

Dagens lönepolitik bör enligt IF Metall inriktas på att skillnaderna mellan olika branscher inte ska öka, men inte på att krympa klyftorna.

Vill ha status quo?

Frågan om jämställda löner som ett individuellt ansvar:

”Många kvinnor har mindre kvalificerade jobb och om de sökte sig till jobb som kräver mer utbildning skulle löneskillnaderna försvinna”, sa IF Metalls vice ordförande till Dagens Nyheter.

Det är tveksamt om de kvinnor som arbetar i vården eller i privat service skulle hålla med.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor beror till stor del på att arbetsuppgifter som traditionellt utförs av män värderas högre än de som av tradition utförs av kvinnor. Så är det, men så borde det inte vara.

En dag som denna måste det sägas: synen på manligt och kvinnligt leder till en diskriminering som facket borde bekämpa. Jämställdhetspotten har visat sig vara ett sätt.

IP

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln