Mejla

Anders Lindberg

Med nazism följer terror

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nordiska Moståndsrörelsen
Nordiska Moståndsrörelsen

LEDARE

För fyra år sedan förföljdes Mona Sahlin av nazister i Almedalen. Tre män från numera nedlagda ”Svenskarnas parti” kallade henne ”landsförrädare” och förföljde henne till hotellet sent en kväll. Hon hade inga livvakter.

– De såg ut att hata mig så starkt, sa hon till Expressen.

I veckan blev det känt att Nordiska Motståndsrörelsen, en ännu mer extrem nazistgrupp, sökt tillstånd att medverka under årets politikervecka i Visby. Och arrangörerna på Gotland ser inga hinder.

Tysta journalister

Även på Bokmässan har högerextremister flyttat fram positionerna. Tidningen Nya Tider, med band till den rasideologiska miljön, kommer även detta år att delta.

– Nya Tider är en aktör som aktivt deltar i en kampanj som går ut på att tysta granskande journalistik genom att förfölja och trakassera journalister i deras hem, säger Daniel Poohl, chefredaktör Expo.

Kampanjen, där en av Nya Tiders redaktörer deltar, handlar om att uppmana högerextrema aktivister att gå hem till journalister och skrämma dem till tystnad. Uppmaningen sprids via en film i sociala medier:

"Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk.”

Expo lämnar Bokmässan

– När Bokmässan väljer att öppna dörren för den typen av aktörer väljer vi att inte vara med, säger Daniel Poohl, chefredaktör Expo.

Enligt Expos granskning präglas Nya tider: ”av en hårdvinklad Kreml-vänlig rapportering parad med konspirationsteorier, inte sällan antisemitiska.” och har kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen.

Expos monter på Bokmässan är redan betald och kommer att stå tom. De är inte ensamma om slutsatsen. För många journalister, författare och kulturpersonligheter utgör högerextrema grupper dessutom ett direkt hot.

Inom extremhögern är avståndet mellan ord och handling aldrig långt.

Sprängde bomber

I Göteborg sitter två personer med kopplingar till Nordiska Motståndsrörelsen häktade efter två genomförda sprängattentat och ett misslyckat. Utredningen pågår fortfarande.

I november förra året sprängdes en bomb vid vänsterlokalen Syndikalistiskt forum i Linnéstaden. I januari skedde ännu ett bombdåd, denna gång mot ett flyktingboende i Järnbrott. En städare fick splitter över hela kroppen och båda benen bröts av när han skulle slänga sopor i en container. En skarp bomb som inte detonerat hittades senare vid flyktingboendet på Lilleby Camping i Torslanda.

Mordbrand mot kommunalråd

I december avgick kom­mu­nal­rådet i Skurup Pierre Es­björns­son (S) efter hot från nazister. Någon tände eld på hans bil bredvid huset där hans familj låg och sov. Enligt räddningstjänsten var risken stor att elden skulle ha spridit sig.

På garaget bredvid bilen hade någon klottrat Nordiska Motståndsrörelsens symbol.

Statsminister Stefan Löfven ringde upp Pierre Es­björns­son när denne meddelat sin avgång för att ge sitt stöd.

– Jag ringde och sa att jag förstår hans beslut, men beklagar det. Det de gjort mot honom är naturligtvis mycket allvarligt mot demokratin och där måste vi agera, sa Löfven.

Vad är terror?

Hur kommer det sig att vi inte kallar sprängdåden i Göteborg för terrorbrott?

Attentaten verkar vara politiskt motiverade och syfta till att skrämma livet ur delar av befolkningen? Bomberna var urskillningslösa och vem som helt kunde ha drabbats. Hur kan det inte vara terror?

Ord har betydelse. Ord som ”rosévinsmingel i Almedalen” eller ”hårdare tag mot terrorism”. Ord som ”yttrandefrihet” eller frågan ”vems yttrandefrihet?”

Högerextremism är inget akademiskt samtal, i nazismens spår följer våldet och terrorn. Så har det alltid varit.

Idag inleds terrorsamtalen

I dag inleddes de politiska samtalen efter terrordådet på Drottninggatan. Det är bra och viktigt att partierna försöker hitta en samsyn över blockgränsen. Olika förslag har redan tagits upp, som att kriminalisera deltagande i terroristorganisationer och sätta fotboja på säkerhetsrisker. Säkert är fler förslag att vänta.

Vågar man hoppas att diskussionen framöver kan gälla all terror?

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Poohl

Expo

Nya Tider

Stefan Löfven

Terrorism

Almedalsveckan

Nazism