På besök hos en liten tungviktare

Bidens besök visar
Sveriges betydelse

Resan från Ankara till Stockholm förde USA:s vicepresident till en annan verklighet, men det är inte en obetydlig randstat han besöker.

För den amerikanske vicepresidenten Joe Biden måste flygturen från Ankara till Stockholm ha varit en resa från en verklighet till en annan.

Från en av världens riktiga konfliktpunkter hamnade han i ett land som den politiska oppositionen gärna beskriver som en randstat utan inflytande. Vi är ju inte med i Nato, vi har inte skickat några JAS-plan till Syrien och utrikesministerns klarspråk har periodvis väckt anstöt.

I samtalen med presidenten Erdogan tvingades den amerikanske vicepresidenten balansera på randen av diplomatiska fallgropar och strategiska stup. När han träffade Stefan Löfven var det däremot bara glada miner.

Otvungen ton

Att Joe Biden lagt in ett stockholmsbesök på sin turné genom Europa är ett uttryck för den otvungna tonen i relationerna mellan USA och Sverige just nu.

Det hindrar förstås inte att det finns mycket att diskutera. Dagens möte mellan Biden och Löfven drog ut på tiden. Den utannonserade presskonferensen blev ordentligt försenad.

– Vi har haft substantiella samtal, sa Stefan Löfven när de båda ledarna till sist äntrade scenen i Bella Venetzia.

På dagordningen fanns, förutom situationen i Turkiet, flyktingkrisen, säkerhetsläget i Östersjöregionen och den nya planerade ryska gasledningen genom Östersjön som oroar Washington.

Globalt ansvar

Både Biden och Löfven talade om flyktingfrågan som ett globalt ansvar. Fler länder måste göra mer, både i form av flyktingmottagande och genom stöd till flyktingarna i regionen.

På något plan måste det kännas märkligt för en svensk statsminister att höra en amerikansk vicepresident hylla generositeten i den svenska flyktingpolitiken, när han vet att passkontrollerna på tågen från Köpenhamn fortsätter.

Stefan Löfven lyckade vinna den amerikanske vicepresidenten för sin idé om ett globalt handslag mellan arbete och kapital. Ordning och reda på arbetsmarknaden, som det brukar heta här hemma.

Utan fler arbeten med rimliga villkor och riktiga löner kommer motståndet mot globaliseringen ofrånkomligen att öka, sa Biden och hänvisade till den presidentvalskampanj som pågår. 

Löfven kunde inte ha sagt det bättre själv.

Behöver kontakter

När britterna som är Washingtons traditionella bro till Europa är på väg att ställa sig utanför inflytandet ökar det amerikanska behovet av andra kontakter, också med länder som inte är medlemmar i Nato. Det är en del av bakgrunden till dagens besök.

När det kommer till kritan är Sverige kanske trots allt inte någon randstat. Enligt Biden tävlar vårt land långt över vår viktklass, och det var nog inte bara sagt som en artighet.

Att Sverige skulle behöva gå med i Nato för att få inflytande är helt enkelt strunt. Det är också ett sätt att se på dagens amerikanska stockholmsbesök.

Följ ämnen i artikeln