Männen måste avstå pengar till kvinnorna

Metallmännen Stefan Löfven, Karl-Petter Thorwaldsson, Tomas Eneroth och Anders Ferbe.

Nu får det faktiskt vara nog.

Kvinnorna i Kommunal har alltid fått stå tillbaka. En undersköterska tjänar fortfarande 2 800 kronor mindre än en verkstadsarbetare. Trots allt tal om jämställdhet är det männen i IF Metall som har tagit vad de vill ha och så har kvinnorna fått dela på resten.

Det är inte konstigt att undersköterskorna börjar tröttna.

I en stor DN-debattartikel utmanar de nu LO.

– Gå från ord till handling, skriver Kommunals ordförande Annelie Nordström och avtalssekreterare Lenita Granlund.

Maktmän

Det är ingen liten maktsfär de utmanar. Männen i IF Metall har verkligen kopplat greppet om både den politiska makten och lönebildningen. Statsminister Stefan Löfven, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, S-gruppledaren i riksdagen Tomas Eneroth och IF Metallbasen Anders Ferbe. Alla kommer de från industrifacket och det är industrin som brukar bestämma löneläget för hela LO-kollektivet och varenda undersköterska i äldreomsorgen.

Metallmän

Men även Metallmän blir gamla. Om tjugo år är Stefan Löfven 78 år gammal, Karl-Petter Thorwaldsson har blivit 70, Tomas Eneroth är 68 medan Anders Ferbe har hunnit bli 81 år gammal. Fyra pensionärer som sannolikt kommer att behöva omsorg och hjälp med sina olika krämpor.

Frågan är bara vem som ska hjälpa dem då.

Enligt SCB:s prognoser kommer det att saknas 160 000 undersköterskor 2035. Stora pensionsavgångar väntar och få unga vill gå in i ett yrke som är så lusigt betalt. Undersköterskornas löner måste upp, men det handlar inte bara om betalning.

Inga sms-jobb

Att ta hand om gamla är i dag ett kvalificerat jobb. Många vårdas hemma till livets slutskede och det stället stora krav på personalen. Vi måste sluta se på hemtjänsten som ett "springa-in-och-koka-kaffe-jobb" som vem som helst kan utföra. Det här är inga sms-jobb.

Undersköterskan har ett avgörande ansvar för att välfärden ska fungera. Utan en bra äldreomsorg kommer hela samhället att stanna och falla ihop. Det är faktiskt märkligt att välfärdsjobben hela tiden nedvärderas, men sannolikt handlar det om att de allra flesta välfärdsarbetarna är kvinnor.

Gammal hederlig lönediskriminering, alltså.

Mesigt mål

LO har formulerat mål om att lönegapet mellan verkstadsarbetare och undersköterskor ska minska. År 2028 ska lönegapet vara halverat. Det kan man tycka är ett mesigt mål, men även det kräver att undersköterskorna får större löneökningar än verkstadsarbetarna i Metall redan nästa år.

Det börjar bli bråttom nu för Metallmännen om de vill ha en anständig äldreomsorg när de själva blir gamla.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.