Mejla

Pernilla Ericson

Liberalerna har rätt – KD är från 1918

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226

Den ”nya sortens feminism” är forntida.

I kväll frågas Jan Björklund (L) ut i TV4, och samtidigt sker storbråk i Alliansen inför öppen ridå. Det borde vara ett givet ämne: finns det ens någon Allians längre?

Allt började med Aftonbladets avslöjande om Kristdemokraternas ministerkrav vid en regeringsbildning: posten som jämställdhetsminister, med “en ny sorts feminism”.

Det fick Liberalerna att gå i taket.

– Att Ebba Busch Thor skulle få den ministerposten är uteslutet. Det är 2018, inte 1918, säger en källa med insyn inom Liberalerna till Aftonbladet.

Det öppna grälet visar att jämställdheten är en viktig fråga, och självklart behöver väljarna få veta vilken politik som väntar vid ett eventuellt regeringsskifte.

För vad är det Liberalerna reagerar på?

Resultat i sophinken

KD vill ta bort den delade föräldraförsäkringen, och fäktar med ord som “tvång”. Man skulle snarare kunna tala om en puff i rätt riktning. 1974 togs 0,5 procent av dagarna i föräldraförsäkringen ut av män. Utvecklingen sniglade framåt. Sedan öronmärktes månaderna, en folkpartistisk reform, och det är modig politik som gett resultat. För varje månad som öronmärktes fick pappaledigheten en skjuts. Idag tar pappor ut 27,6 procent av föräldrapenningen. Bättre – men inte bra nog.

Pappamånaderna är också ett skifte som haft enorm betydelse för kvinnors ekonomi. För varje månad som pappan är föräldraledig ökar mammans framtida årsinkomst med nära 7 procent. Reformen har gjort Sverige världskänt för synen på pappan som likvärdig förälder – en utveckling som Ebba Busch Thor vill kasta i sophinken.

KD är livrädda för allt som rör genus, särskilt när det kommer till barn. Att föråldrade könsroller är livsfarligt – den starke mannen som lider i tysthet – håller partiet låg profil om. Detta trots att män är mer utsatta för våld (av andra män), var femte man saknar en nära vän och betydligt fler män än kvinnor begår självmord. Så varför inte försöka göra något åt det?

Busch Thor tvingades backa

I frågan om abort säger sig KD stödja svensk lagstiftning, samtidigt har Ebba Busch Thor skrivit att abortlagen “kan behöva ses över”. Som nybliven partiledare öppnade hon för att vårdpersonal ska få vägra att utföra aborter.

– Vi tycker att det måste vara möjligt att på arbetsplatsen lösa ett skydd utav samvetsfriheten, sa hon till Aftonbladet.

Samvetsfrihet – även kallat vårdvägran – utgör i många länder ett direkt hot mot aborträtten. I katolska Italien, där samvetsfrihet praktiseras på bred front, har det i många regioner blivit nästintill omöjligt att få en abort. Ebba Busch Thor tvingades senare backa från sitt uttalande, men hon är trots allt partiledare.

Sverige är ett modernt land. Kampen för jämställdhet har steg för steg tagit oss från föråldrade könsroller som höll kvinnor vid spisen och fick män att dö i förtid. Vill vill inte dit igen. Så Liberalerna har helt rätt.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.