Förtidspensionen måste återinföras

Utslitna människor ska inte dömas till fattigdom

För tio år sedan konstaterade en regeringsutredning att Sverige är det industrialiserade västland där det är allra svårast att få förtidspension. I dag kallas det för sjukersättning och är de pengar man får från det gemensamma om man på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan arbeta längre.

Betalar mer i skatt

Efter kravskärpningar sjösatta av regeringen Reinfeldt så nekas man sjukersättning om man kan ta någon form av arbete, oavsett om arbetet finns i verkligheten. Det är till och med hårdare regler än vad som gäller för sjukpenning. Dessutom får Försäkringskassan inte ta hänsyn till åldern när man tar beslut.

I går kunde Ekot i Sveriges radio berätta att bara 5 500 personer fick sjukersättning i fjol. 2007, innan reglerna ändrades, beviljades 41 000 ersättning. Nästan var sjunde som sökte förtidspension under det förra året fick nej, och det beror inte på att svenskarna blivit så mycket friskare.

Annika Strandhäll

Enligt en rapport från Riksrevisionen som kom i fjol så försämras hälsan för folk som får avslag.

För dem som faktiskt får ersättning är tillvaron inte heller någon dans på rosor. Lagen säger att sjukersättningen ska ersätta upp till 64,7 procent av förlorad arbetsinkomst, men som mest kan man få 18 803 kronor före skatt per månad.

Eftersom uppräkningen av ersättningen inte följer löneutvecklingen så ligger en inkomstrelaterad sjukersättning under 39 procent av arbetsmarknadens genomsnittslön. Och på grund av jobbskatteavdragen så betalar en sjukpensionär – precis som alla andra som får ersättning av socialförsäkringarna – mycket mer i skatt än en löntagare.

Bara oanständigt

Nu öppnar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för att lätta på reglerna så att fler kan få sjukersättning.

Det är på tiden.

Människor som blivit utslitna efter att ha jobbat hårt måste kunna få en ersättning som går att leva på innan de går i pension på riktigt. Att kasta ut dem i fattigdom är bara oanständigt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.