Gallonisarmén kan behöva förstärkning

Dags att införa förskoleplikt

Istället för att bara utreda en obligatorisk språkförskola borde Sverige överväga en generell förskoleplikt.

Få saker skapar större munterhet i vardagen än att råka springa på en förskoleklass på marsch mellan punkt A och B. Framtiden i gallonisar, allt kvar att upptäcka, ingenting att ångra.

Men alla barn går inte i förskolan i Sverige, trots att förskolan är en 100-årig svensk institution. Det är framförallt i de utsatta områdena vi hittar barnen som inte går i förskola visar en granskning Sveriges Radio har gjort.

En osynlig grupp

I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, som granskningen omfattar, handlar det om 5 400 barn. Enligt Skolverkets siffror för 2018 gick hela 17 600 barn i åldern 2–5 år inte i förskola.

– Jag ser familjer med språksvårigheter, barnen får inte höra sagor, de får inte höra svenska ord på dagarna, och det är en rätt stor grupp som det inte pratas så mycket om, berättar Lottie Lassvall, som arbetar på en av de öppna förskolorna i Tensta utanför Stockholm för Sveriges Radio.

Språkförskolor är del av Januariavtalet, och i veckan tillsattes Stockholmspolitikern Lotta Edholm (L) som regeringens utredare av en obligatorisk språkförskola.

Regeringen borde också se över möjligheten att införa en generell förskoleplikt.

Barn är helt beroende av sina föräldrar och deras omdöme. Partierna är ständigt rädda för att stöta sig med barnfamiljer, det är därför så lite hänt ifråga om föräldraförsäkringen och varför man inte gjort den tudelad än.

Men att acceptera att vissa barn tvingas vara hemma när det egentligen skulle vara bättre för deras utveckling att gå i förskola är ett svek mot barnen.

Borde inte vara kontroversiellt

Att familjen inte alltid vet bäst visar både barnagan som vi ägnade oss åt i Sverige fram till 70-talet och det ojämnställda uttaget av föräldraförsäkringen tydligt.

Eftersom majoriteten av alla barn, även i utsatta områden, går i förskola, borde inte frågan om en generell förskoleplikt egentligen vara kontroversiell. Det skulle göra det enklare att tidigare upptäcka barn som far illa. Kvinnors förvärvsgrad är en annan fråga som starkt talar för förskoleplikten.

En lagstadgad förskoleplikt skulle dessutom ge kommunerna ett ansvar de idag inte har för förskolan. I alla kommuner finns exempelvis inte nattis, vilket är viktigt för många familjer där båda föräldrarna arbetar under obekväm arbetstid.

Gallonisarmén kan dessutom behöva förstärkning.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.