Den som jobbar hårdast dör först

Över fyra gånger fler sverigefinländare har dött i corona

Folkhälsomyndigheten har gjort en demografisk analys av coronakrisen. Dödligheten bland sverigefinländare har varit 4,3 gånger högre än bland svenskfödda.

Nu ser vi allt tydligare vilka grupper i Sverige som drabbats hårdast av coronaviruset. Det är Folkhälsomyndigheten som presenterat en så kallad demografisk analys av läget mellan den 13 mars och 7 maj.

Resultatet följer tydligt det vi vet sedan tidigare: rikare grupper i rika bostadsområden har drabbats minst, fattigare grupper i fattiga bostadsområden har drabbats hårdast.

Fyra gånger högre dödlighet

De svenskar som fötts i Turkiet har löpt allra störst risk att smittas av coronaviruset, följt av personer födda i Etiopien, Chile, Somalia och Irak. Den grupp som dött i överlägset högst utsträckning har rötter i Finland.

Sett till befolkningsmängd har dödligheten i covid-19 varit hela 4,3 gånger högre bland sverigefinländarna än bland personer födda i Sverige. Sverigefinländarnas delegation menar att en orsak till den höga dödligheten var bristen på information på finska.

Om Myndigheten för samhällsskydd och beredskap missat erkända minoritetsgrupper i sin krisinformation är det en skandal, men språket är knappast den största anledningen.

Hårt slit

I vintras kunde Sveriges Radio Sisuradio avslöja hur finska arbetskraftsinvandrare i Sverige dör långt före den svenskfödda befolkningen. Av gruppen var 45 procent av männen sjukskrivna eller förtidspensionerade mätåret 2000, jämfört med 26 procent av svenskfödda män. När coronaviruset slog till mot Sverige var många sverigefinländare alltså inte bara gamla – man var också slitna av hårt arbete i svensk välfärd och industri.

Att vara arbetarklass är att offra sin kropp för sin lön. I dag utförs Sveriges tyngsta arbeten ofta av nya invandrargrupper – också dessa tydligt synliga i Folkhälsomyndighetens rapport och i de flesta andra analyser vi hittills har fått av virusets väg genom Sverige.

Klass styr våra liv. Liksom det fortfarande tillåts avgöra hur och när vi dör.