Mejla

Ingvar Persson

Busch och Kristersson dras ner till SD:s nivå

Högerpopulismen vinner mark

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I Oslo tingsrätt pågår en rättegång av det mer absurda slaget. Sambon till den förre justitieministern, Tor Mikkel Wara från högerpopulistiska Fremskrittspartiet, står åtalad för att bland annat ha klottrat hakkors på parets bostad och för att ha försökt sätta eld på deras gemensamma bil.
Enligt åklagaren har vandaliseringen och hatbreven varit ett sätt att försöka smutskasta politiska motståndare på vänsterkanten. Särskilt arg ska sambon ha varit på en pjäs, "Ways of seeing".

Ingen är dömd ännu och hela historien kan nog avfärdas som ett verk av en människa som inte mår bra. Men kanske säger den också något om det politiska klimat som följt på högerpopulismens framgångar.

I en politisk kultur där hat och hets är vardagliga verktyg och där motståndarna alltid beskylls för överkänslighet är det kanske inte så konstigt att fejka en hatkampanj mot sig själv. Inte ens när man bor ihop med justitieministern.

Intressant för oss

I så fall borde det som händer i Oslos tingsrätt också intressera oss här hemma. Mycket tyder nämligen på att Sverigedemokraternas framgångar håller på att förändra den politiska kulturen.

Härom veckan kunde tidningen Arbetsvärlden berätta att väljarnas förtroende för till exempel myndigheter i allt större grad hänger på hur man röstar. Sverigedemokraternas väljare har aldrig litat på samhället. Nu tycker kristdemokrater och moderater nästan likadant.

För den som tror att världen är full av ljugande myndigheter och fake news är tröskeln att själv manipulera polis och medier kanske inte så hög.

Sverige har ännu inte ett konservativt politiskt block. Någon sammanhängande sakpolitik kommer inte från Kristerssons regeringsalternativ, bara gnälliga haranger om att få flytta in i regeringskansliet.

Väljarna bildar ett block

Däremot tycks vi ha fått ett konservativt väljarblock. Kristdemokratiska och moderata väljare kan allt oftare tänka sig samarbete med Sverigedemokraterna. Till och med om det betyder att Jimmie Åkesson blir minister.

Nu säger Jimmie Åkesson att han vill bli justitieminister. Det är klart han vill. Att, som Busch och Kristersson, låssas att SD:s stöd inte har ett pris är en förolämpning mot människors förstånd och mot SD:s väljare.

Den som trott att Sverigedemokraterna skulle påverkas till det bättre av att finnas med i politiken tycks alltså få fel. Det har gått precis tvärt om. Misstro mot samhället, hatkampanjer mot politiska motståndare och ett trött missnöje med allt och alla sprider sig i stället in till moderater och kristdemokrater.

Vi har dock inte fått se någon familjemedlem som fejkar en kampanj mot en toppolitiker. Ännu.


Chatta med Ingvar Persson. Håller Sverige på att få ett konservativt ochh högerpopulistiskt block i politiken. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Nazism är farligare än Jimmie Åkessons snor

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Tor Mikkel Wara

Fremskrittspartiet

Högerpopulism

Sverigedemokraterna