SD:s drivkraft är förakt för svaghet

Raljerade över man med funktionsnedsättning

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Oscar Sjöstedt
Foto: BJÖRN LINDAHL
Oscar Sjöstedt

LEDARE

Det drypande föraktet i rösten var väl egentligen mer talande än det Oscar Sjöstedt (SD) sa i budgetdebatten.

– Men vad säger ni om att istället föra en migrationspolitik där vi attraherar människor med lågt intellekt så för vi en politik när vi attraherar människor med högt intellekt. Vore det helt verklighetsfrämmande för den här kammaren?

SD:s kandidat till finansminister raljerade i sitt förberedda budgetanförande över att en man från Afghanistan med "lindrig intellektuell funktionsnedsättning" fått uppehållstillstånd i Sverige.

”Mustigt”

I radio efteråt tyckte Dick Erixon från SD:s tidning Samtiden att det var bra med lite "mustigt" språk i riksdagen.

Och nog har Oscar Sjöstedt en mustig bakgrund. En gång var han skinhead. En gång fångades han på film när han skämtade om nazister som låtsades att döda får på ett slakteri egentligen var judar. "Die Juden" skrattade han och måttade en låtsaspark mot de tänkta fårkropparna. På filmen förekommer även Mattias Karlsson, partiets dåvarande chefsideolog och det hela blev en stor skandal när sajten "Inte rasist men..." publicerade alltihop.

Men i veckan stod han alltså i riksdagens kammare, Sveriges finaste politiska rum, och hånade funktionshindrade.

Ömtålig

Vi ska inte vara naiva. Människovärdet är en ömtålig planta. Och det som sägs idag kan göras i morgon.

”Ord kan vara som mycket små arsenikdoser: de sväljs helt obemärkt, de tycks inte ha någon verkan men efter ett tag verkar giftet ändå.”, konstaterade en gång den tyske språkvetaren Victor Klemperer.

Den som kan sin historia borde inte vara förvånad. För den extrema högern har människovärdet alltid varit graderat, den genomsyras och drivs av ett förakt för svaghet.

Att muslimer, romer, kvinnor, hbtq-personer och funktionshindrade hånas och trakasseras av SD:s svans på nätet är ingen slump. Framtiden tillhör de starka, de med "högt intellekt" – vilket vanligen syftar på partiet själva.

Din tur?

Tack vare samarbetet med Moderaterna och Kristdemokraterna har nu SD:s tuppkam vuxit så mycket att partiet inte upplever att de behöver dölja sin människosyn längre.

Och sannolikt kommer detta "mustiga" språk att fortsätta. Det finns alltid någon som kan mobbas och trampas på, föraktas och tryckas lite längre ner.

Förr eller senare kan det vara din tur.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.