Ledare

Nazister pricksköt på bilder av partiledare

Högsta domstolens beslut visar att skyddet mot hatretorik inte fungerar

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Källa: EXPO

LEDARE

Nazister i Sydsverige firade nationaldagen med att skjuta prick på bilder av Annie Lööf, Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson. Bland andra.
Det avslöjade tidningen Expo i förra veckan.

Sedan spreds bilder av skjutningen via appen Telegram som är populär i högerextrema kretsar.

De symboliska avrättningarna påminner om när någon hängde dockor i strypsnaror utanför flera kommunhus i Blekinge och Skåne.

”Finspång”

Eller om den hämndfantasi som sprids i högerextrema kretsar på nätet om kommande massavrättningar av politiker, journalister och feminister i Finspång.

Meddelandet "du ska till Finspång" som förekommer på twitter och andra sociala medier betyder helt enkelt "vi ska döda dig".

I oktober 2018 hade fenomenet blivit så vanligt att Språktidningen utnämnde "Finspångmem" till veckans nyord.

Men att skjuta prick på bilder av partiledare är onekligen att ta det hela ytterligare ett steg. Även om geväret på nazisternas Telegram-meddelande är ett luftgevär.

Nazistdemonstrationen i Göteborg

Foto: Anders Deros

Utøya 10 år

Om en dryg månad är det tio år sedan Utøya, en tydlig påminnelse om våldet från den extrema högern måste tas på betydligt större allvar än idag.

Därför var det ett bakslag att Högsta domstolen i förra veckan valde att inte pröva om Tyrrunan, den pilsymbol nazisterna använder, är Hets mot folkgrupp.

Det var Riksåklagaren som drivit målet efter den stora nazistdemonstrationen i Göteborg 2017 men som förlorade i Hovrätten, en dom som nu alltså står fast.

– Den här symbolen har en klar koppling till nazismen, och har också använts av ledande företrädare för nazister under 1930- och 1940-talet i Tyskland, och även i dag, säger My Hedström, byråchef hos riksåklagaren.

Lagen räcker inte

Men trots att lagen om Hets mot folkgrupp kom till just efter erfarenheterna på 30- och 40-talet så räcker den alltså inte.

De senaste åren har riksdagens partier ingående diskuterat hur våldsbejakande grupper, som nazister, skulle kunna förhindras att bedriva verksamhet. En förebild är Finland som med gott resultat har förbjudit Nordiska motståndsrörelsen. Var diskussionerna landar återstår att se.

Men oavsett detta behöver lagen om Hets mot folkgrupp uppenbarligen ändras. Hela poängen med att nazisterna använder symbolik från 30-talet är ju att de vill ha det som på 30-talet. Själva syftet är att hetsa mot judar, romer och andra.

Om inte en fullfjädrad nazistdemonstration med symboler, fanor, uniformer och slagord är tillräckligt mycket "hets" - vad är poängen med lagen då?

***

Chatta med Anders Lindberg vid 09:00

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hets mot folkgrupp

Högerpopulism

Ulf Kristersson

Finspång

Göteborg

Stefan Löfven

Jimmie Åkesson