Mejla

Jonna Sima

M-teater stoppar inte gängmorden

Irene Svenonius skyller bara ifrån sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stockholms regionråd Irene Svenonius (M) tycker att staten borde ta ansvar för den våldsamma utvecklingen i miljonprogrammen. Men har själv inga idéer på lösningar av de sociala problemen.
Stockholms regionråd Irene Svenonius (M) tycker att staten borde ta ansvar för den våldsamma utvecklingen i miljonprogrammen. Men har själv inga idéer på lösningar av de sociala problemen.

LEDARE

Natten till måndagen skedde fyra olika skottlossningar i Stockholmstrakten, en ung man är död. Hittills i år har över 70 skottlossningar bekräftats i huvudstaden. 19 personer har skjutits till döds och 22 personer har skottskadats. Det är hemska siffror och stora tragedier bakom varje enskilt fall. En hämndkultur och tillgång till droger och vapen har trappat upp våldet.

Mer än hälften av alla dödsskjutningar är centrerade till Järvaområdet i Stockholm, där stadsdelar som Rinkeby, Tensta, Husby och Hjulsta ligger. Men våldet, kriminaliteten och dödandet påverkar hela landet. Det tänjer på samhällskontraktet och gör oss alla oroliga för vart landet är på väg.

Svenonius kravlista

Nu krävs samma resoluta politik för att bekämpa gängen och stoppa nyrekryteringen som vi har sett varit möjliga i pandemin och som också krävs mot klimatförändringarna. Framför allt behövs politisk långsiktighet och samarbete.

I veckan skrev det moderata regionrådet Irene Svenonius en debattartikel i Aftonbladet och kräver ett krismöte med regeringen om den katastrofala våldsutvecklingen i Stockholm. Hon presenterade där en kravlista med fler poliser i de särskilt drabbade områdena och att polisen får större befogenheter att avlyssna och bevaka gängmedlemmarna. Båda punkterna har regeringen egentligen redan bockat av, fler poliser färdigutbildas och polisen ska få tillgång till hemlig avlyssning.

Men Polismyndigheten har konsekvent varit tydlig med att polisiära insatser inte räcker. Det kommer att krävas 10-15 års intensivt arbete med kommuner, skolor, socialtjänst och fastighetsägare för att få stopp på den onda spiralen.

Lämnade gängsamtalen

Irene Svenonius enda idéer för att lösa de sociala problemen är att strama åt bidragssystemen. Hon tycker att det är statens ansvar att ta ett helhetsgrepp om de utsatta områdena. Men hennes eget ansvar då? Moderaterna har trots allt ändå styrt Stockholms stad och Region Stockholm de senaste åren.

Det hela påminner om när Moderaterna med buller och bång hoppade av gängsamtalen i riksdagen för två år sedan. Medan mödrar i Järva har slutat gå på begravningar och den muslimska kyrkogården fylls med gravar för ihjälskjutna unga män och pojkar håller moderater på med en politisk teater.

Precis som under pandemin måste alla goda krafter i samhället nu hjälpas åt eftersom ingen står oberörd inför våldet.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Sabuni får liberaler att fly från partiet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriminella nätverk

Kriminalpolitik

Socialtjänsten

Skola & utbildning

Jämlikhet

Irene Svenonius

Moderaterna