Mejla

Jonna Sima

30 000 är hemlösa med S bostadspolitik

Hela samhället vittrar isär av bostadsbristen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Byggtakten är den största på 30 år ändå är bostadsbristen stor. Mer än 30 000 människor tros leva som hemlösa, visar ny rapport.
Byggtakten är den största på 30 år ändå är bostadsbristen stor. Mer än 30 000 människor tros leva som hemlösa, visar ny rapport.

LEDARE

Mer än 30 000 människor lever i hemlöshet i Sverige. Men mörkertalet kan vara stort, menar Sveriges Stadsmissioner i sin Hemlöshetsrapport för 2021. Någon ordentlig statistik har inte gjorts på fem år.

Bilden av hemlösa är ofta att det rör sig om individer i samhällets utkant. Den bilden var hyfsat aktuell för femton år sedan. Då låg missbruk och psykisk ohälsa bakom 80 procent av hemlösheten, i dag är den siffran under 60 procent.

Det beror på att ekonomiska orsaker har fått en större betydelse till varför människor hamnar utanför bostadsmarknaden.

Havererad bostadspolitik

Efter sju år av socialdemokratisk regering har hemlösheten gått från att vara en social fråga till att handla om havererad bostadspolitik.

Statsminister Tage Erlander fick i en legendarisk tv-intervju 1966 frågan vad han skulle ge för råd till ett ungt par som ville flytta ihop. Hans svar om att de borde ställa sig i bostadskön ansågs vara förödande. Då hade ändå byggandet av Miljonprogrammet påbörjats.

I veckan fick den nye bostadsministern Johan Danielsson samma fråga i radions Studio Ett. Svaret var inte vidare uppmuntrande. Bostadsministern sa att han vill invänta en utredning i frågan som ska presenteras i början av nästa år.

Just bostadspolitiken är den som drabbas hårt av förändringarna i M-KD-SD-budgeten. Högerpartierna har bland annat slopat byggsubventioner till hyresrätter. Malmö har redan varnat för att deras byggande av hyresrätter kommer att rasa på grund av detta.

Även om byggtakten av bostäder just nu är den största på trettio år är bostadsbristen stor i hela landet. Dessutom har kraven för att få en bostad bara ökat, så som inkomstkrav för hyresrätter, lånetak och amorteringskrav. Dyr nyproduktion och avsaknad av flyttkedjor stänger allt fler utanför bostadsmarknaden.

Strategi mot hemlöshet

Regeringen har i höstbudgeten lagt ett skarpt förslag om att införa en nationell strategi mot hemlöshet. Strategin ska omfatta en bostadspolitik både för de mest utsatta och för de som har svårt att få ett första boende.

Den borde kunna genomföras med stöd över blockgränsen.
Inte ens bostadsägare som sett stora värdeökningar de senaste decennierna är några riktiga vinnare. Alla är förlorare när en havererad bostadsmarknad leder till trångboddhet, segregation, sociala problem, hämmad tillväxt – och hemlöshet.

Vad är dina erfarenheter av bostadsmarknaden? Hur har politiken misslyckats och vad kan förbättras?

Chatta om texten med Jonna Sima kl 09:00. Du kan skicka in ditt inlägg redan nu!

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Polis och barnskötare jagas ut ur Stockholm

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadspolitik

Bostadsmarknad

Hemlösa

Bygg & fastighet

Johan Danielsson

Bostadspriser

Tage Erlander