Ta varning av Danmark – rösta för ett annat Sverige

Hur kunde det gå så illa i Danmark? Det är en fråga många ställer, särskilt vi som vuxit upp i Skåne och haft Köpenhamn som huvudstad snarare än Stockholm.

Jag träffar Viken Wetlesen. Hon bor och arbetar i Stockholm. Under 2000-talets början var hon anställd hos den danska socialdemokratin. I folketingsvalet 2005 var hon partiets kampanjledare. Hon om någon har sett förskjutningen i dansk politik mot allt mer inskränkthet och främlingsfientlighet.

Viken och hennes familj flyttade till Sverige 2007.

–?Jag märkte när jag kom till Sverige hur påverkad jag var av det negativa klimatet mot invandrare i Danmark. Det var nästan som en hjärntvätt. Jag som under hela mitt liv varit med i anti-rasiströrelsen hade börjat anamma den främlingsfientliga världsbilden, berättar Viken.

Hon satt på tunnelbanan ut mot Norsborg och såg en invandrare i samma vagn. Genast började tankarna snurra om att han nog var en sådan där som lever på bidrag och kanske var kriminell. Samtidigt kände hon att ingen runt omkring henne verkade tänka så.

En morgon lyssnade hon på Ring P1. En man som var för en generös flyktingmottagning ringde in. Programledaren pressade honom på frågan om vad han själv var beredd att offra i sitt liv för en invandrares skull.

–?Allt, svarade mannen.

Viken kunde knappt tro det hon hörde. Hon insåg då att det är en avgrund mellan Danmark och Sverige.

Än så länge.

Hon beskriver hur hon upplever att Danmark har fått ett hårt samhällsklimat, där grupp ställs mot grupp och där individen får skylla sig själv om hon blir sjuk eller arbetslös. I ett sånt klimat finns ingen tolerans mot den som inte högpresterar.

– Medan den svenska S-regeringen hade sikte på barnen och förstärkte förskola och föräldraförsäkring hade den danska borgerliga regeringen sikte på skattesänkningar och ja jag vet inte på vad mer, reflekterar Viken.

På de ”hemska invandrarna” kanske?

Viken berättar att det knappt går en nyhetssändning utan att dansk tv rapporterar om invandrare som problem, om gängkrig och kriminalitet. Tidningar som Jyllandsposten skriver mycket om muslimerna. ”Vi och dom”-retoriken plus en politik som skapar ett hårt samhälle är en fruktbar mylla för rasism och Dansk Folkeparti.

I Danmark har samhället skjutit ifrån sig ansvaret och allt läggs på individen. Det är dig det är fel på om du exempelvis blir arbetslös. Coachandet har tagit över på alla områden. Du ska göra om dig för att bli den perfekta människan, säger Viken.

Det är inte utan att man känner igen det.

Viken är förundrad över att de rödgröna i Sverige inte har en tydligare ton i valrörelsen. De borde göra klart för väljarna att det gör skillnad vilken regering man har. Det handlar om vilket samhälle vi vill leva i – förlorar man det mjuka i ett samhälle, förlorar man det som håller ihop oss.

– Jag tycker att Mona Sahlin gör ett fantastiskt jobb. Det är ju tyvärr ingen quick fix att vinna ett val, säger Viken.

Däremot ställer hon sig frågande till de rödgrönas annonser där partiledarna tittar åt olika håll med ett X2000-tåg i bakgrunden. Det ger ett splittrat och märkligt intryck.

Viken tror och hoppas att Sverige inte blir som Danmark.

Men tio års borgerligt styre med Dansk Folkeparti som stödparti har uppenbart förändrat Danmark i grunden.

Valet på söndag handlar om detta. Vilket Sverige vill vi ha om fyra år?

Följ ämnen i artikeln