”Det kriminella livet är ett riktigt skitliv”

︎ Blev full av hat mot samhället ︎ Hjälper avhoppare i dag

Thor Alm, Ali Keivandarian och Payam Golshani har startat ett avhopparprogram för kriminella, SAMsteget.

Tidigt i måndags morse hittades en man i 20-årsåldern skjuten i ryggen i Tensta. Mannen var känd av polisen och han avled senare av sina skador. I slutet av förra året trappades våldet upp mellan rivaliserande gäng i nordvästra Stockholm. Huvudstaden har en särställning i statistiken: förra året ökade antalet skjutningar med 79 procent.

Nyligen stack inrikesminister Mikael Damberg ut hakan och sa att han vädrar viss optimism i kampen mot gängbrottsligheten. Regeringen ska prioritera fler poliser, strängare påföljder och fler verktyg till polis och åklagare. Men också fokusera på att försöka bryta nyrekryteringen av unga till de kriminella gängen. Där spelar avhopparverksamheter en stor roll. Förra året startade Thor Alm, Payam Golshani och Ali Keivandarian den ideella föreningen SAMsteget för att hjälpa ungdomar att lämna sitt kriminella liv bakom sig.

– Vi jobbar väldigt mycket för att förenkla och förbättra kontakterna mellan de här individerna och myndigheterna, säger Thor Alm.

Jag kände ett utanförskap och blev full av hat mot samhället

Han mötte Payam Golshani när de båda studerade till socionomer på Mittuniversitetet. De fann varandra snabbt när de insåg att de hade en liknande bakgrund. Båda är uppväxta i så kallade utanförskapsområden: Gottsunda respektive Hässelby. De fastnade tidigt i en destruktiv livsstil med missbruk och kriminalitet.
– Jag kände ett utanförskap och blev full av hat mot samhället, säger Payam Golshani.
Båda beskriver hur deras umgängen med andra i samma situation gjorde att ett liv utanför lagar och normer blev normaliserat.

Under högskolestudierna började de fundera på hur de skulle kunna hjälpa andra unga som hamnat snett. De utgick helt enkelt från vad som hade fungerat för dem: Fasta rutiner och positiva förebilder. De kopplade in vännen Ali Keivandarian, som hade goda kontakter med näringslivet, i projektet. Tillsammans har de tagit fram en egen metod som de arbetar utifrån.

I dag jobbar de på uppdrag av socialtjänsten och hjälper just nu 13 personer från framför allt Storstockholm att bli aktiva samhällsmedborgare, som de uttrycker det.
– Det är främst unga killar som nästan alla har en drogproblematik, trasiga uppväxter och ett belastningsregister. Alla har en destruktiv livsstil och saknar sysselsättning, säger Payam Golshani.

Det finns mycket i svensk hiphop som skildrar den misär som verkligen finns.

Först och främst handlar det om att bygga upp en bashälsa, menar de.
– De här personerna måste lära sig att äta rätt, träna och sova på natten. Sedan handlar det om att skapa insikt och ge individen rätt förutsättningar för att kunna gå vidare.

Responsen från näringslivet och civilsamhället har varit positiv, menar de.
– Vi är extremt tacksamma för att det är så många som vill hjälpa till och ställa upp som mentorer, säger Ali Keivandarian.

– Genom mentorerna skapar vi en brygga till det vanliga samhället. Ungdomarna får träffa personer som de ser upp till och som kanske arbetar med deras drömjobb.

Det pågår en debatt om att den så kallade gangsterrappen glamoriserar det kriminella livet, hur ser ni på det?
– Musik är konst och den försöker spegla en verklighet. Det finns mycket i svensk hiphop som skildrar den misär som verkligen finns. Det är bra att det finns kanaler för de här ungdomarna att yttra sina känslor i musiken, säger Payam Golshani.

Den glamoriserade bilden av det kriminella livet är falsk, säger han.

– Det som är verkligheten är att det är ett stressigt liv fullt av rädsla, mardrömmar och ofta drogmissbruk. Bakom de här morden ligger personer som själva är rädda för att bli skjutna. Det är kort och gott ett riktigt skitliv. De flesta av de här personerna vill lämna kriminaliteten men de vet inte hur det ska gå till. Vi försöker visa att det finns ett annat liv, ett bättre liv.

Chatta med Jonna Sima om artikeln klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga redan nu!

  • Jonna Sima
    11 feb 2021

    Tack för era synpunkter och kommentarer! Ha en fortsatt trevlig dag.

  • 11 feb 2021

    Ta tag i överfallen av blåljus bilar, skapar ännu mera osämja !

    Annika
  • 11 feb 2021

    Kan vi hjälpas åt?

    Arbetar med Arbetsintegrerande Sociala Företag. Sök oss på livskraft.se

    LivsKraft
  • Jonna Sima
    11 feb 2021

    Vad fint att det gick bra för dig i livet! Men nu har fattigdom och social utsatthet på olika sätt genom mänsklighetens historia varit faktorer som ofta legat till grund för kriminellt beteende. Hur tycker du att samhället ska hantera dessa personer? Det rimliga – både samhällsekonomiskt och trygghetsmässigt – är väl att stötta de som har viljan att förändras att hoppa av kriminaliteten.

  • 11 feb 2021

    Att bli gängkriminell är också ett val. Bara för att man har vuxit upp i ett socioekonomiskt utsatt område med en ex frånvarande pappa så måste man inte bli kriminell. Det går att ta de chanser som finns i samhället för att utbilda sig och senare flytta därifrån. Kommer själv från en förort med extrem problematik men jag blev inte kriminell för det. Jag har Noll sympati för gängkriminella som ständigt skyller allt på sin uppväxt. Vi har alla ett eget ansvar för vår framtid. Och våra medmänniskors framtid.

    Viktoria Lou

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.