Mejla

Ingvar Persson

Han är en del av energiproblemet

Kärnkraften kan aldrig skapa politisk stabilitet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson vet att det aldrig går att bygga en långsiktig energipolitik på kärnkraft.

Foto: LOTTE FERNVALL

LEDARE

Kylan håller i sig, och därmed elförbrukningen. Sambandet är enkelt. När temperaturen går ner går priset på el upp. Det är marknadskrafter i sin renaste form.

Det är klart att energipolitiken hamnar på dagordningen när februarikylan slår till. Vi vet också att behoven kommer att öka enormt när transporter och inte minst industrin ska ställa om för hållbarhet.

Problemet är bara att den svenska energidebatten nästan aldrig tycks handla om det som verkligen saknas i politiken. Egentligen kan det sammanfattas i ett ord, och det är varken kärnkraft, vindkraft eller ens ett fungerande kraftnät.

Det svensk energipolitik skulle behöva är konsekvens, eller om ni vill långsiktighet. Den som ska investera i elproduktion eller satsa på nya kraftnät måste veta att dagens regler också gäller i morgon och helst också efter nästa val.

Ryckighet gör all framtidsplanering omöjlig.

Upprepar argument

Ändå kan Ulf Kristersson inte låta bli. Han bara måste upprepa samma argument för atomenergi som han använt sedan MUF-tiden.

Vi behöver inte dra argumenten för eller emot igen. Ni kan dem. En sak kan dock vara värd att upprepa. Radioaktiviteten i det utbrända kärnavfall som snart fyller mellanlagren kommer att vara farlig i 100 000 år. Det är en tidsrymd som är svår att ta in.

Däremot vet alla som kan något om svensk politik att långsiktighet och kärnkraft är två saker som inte låter sig förenas. Frågan har spräckt regeringar och skapat konflikter i snart 50 år. Dagens situation, där ny kärnkraft skulle behöva massiva subventioner för att bli lönsam, gör det inte enklare att skapa politisk enighet om en utbyggnad.

Kristersson vet

Ulf Kristersson vet det. Han begriper svensk politik.

Han vet också att han genom att överge energiöverenskommelsen från 2016 förstörde förutsättningarna för det den svenska energimarknaden verkligen skulle behöva, alltså långsiktighet. Man skulle kunna säga att han gjorde det med berått mod.

De senaste veckorna har påmint oss om att det kommer att behövas stora investeringar i svensk elproduktion och i det svenska kraftnätet. Annars kommer priserna att stiga, jobb gå förlorade och ytterst hela omställningen till ett hållbarare samhälle att förhindras.

I det läget väljer Ulf Kristersson att vara en del av problemet, inte av lösningen. Han skadar svenska konsumenter och svensk industri. Det är egentligen rätt sorgligt.


Moderatledaren Ulf Kristersson vet att hans krav på en kärnkraftsutbyggnad inte kan förenas med en långsiktig energipolitik. Och han vet att osäkerheten är ett hot mot elpriser och jobb. Så varför fortsätter han sin kampanj?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vad gör Vladimir Putin egentligen i Nyköping?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Energipolitik

Kärnkraft

Ulf Kristersson

Hållbarhet