Adriana, 12, drömde om att en dag bli politiker

Mördarna dömda idag ︎ Hårdare straff kommer inte räcka

Idag dömdes tre män till livstids fängelse för mordet på Adriana, 12, i Botkyrka sommaren 2020.

Tolvåriga Adrianas död har blivit en symbol för det vidriga gängvåld som plågat Sverige de senaste åren. Hon var ett oskyldigt barn som hamnade mitt i en vansinnig konflikt mellan två rivaliserande gäng en sommarnatt 2020.

Idag föll domen i Södertörns tingsrätt. Tre män mellan 24 och 32 år döms till livstids fängelse. De döms även för mordförsök mot sju andra personer vid samma tillfälle. Två av dem var de egentliga måltavlorna. Dessa har i sin tur blivit dömda för ett mordförsök i Vällingby i september 2020, som betraktas som en hämndaktion.

Den blodiga våldsspiralen i Sverige verkar inte ha någon ände. Men många av oss kan nog ändå känna viss lättnad i dag.

Lagen hinner ikapp

Domen i Södertörn tingsrätt skickar tydliga signaler om att det visserligen kan ta tid, men lagen hinner ikapp till slut.

En familj får aldrig sin älskade flicka tillbaka, men de har fått en sorts upprättelse.

Adriana hann aldrig bli tonåring. För sin familj blir hon för alltid bara 12 år.

På grund av en rad olyckliga omständigheter hamnade hon mellan två rivaliserande gäng i Botkyrka. Gärningsmännen kom i en stulen vid Audi, utrustade med automatkarbin, kultprutepistol och en revolver. Ett stort antal skott avlossades och två av dem träffade Adriana som senare avled av sina skador.

I utredningen har åklagare Anna Svedin saknat teknisk bevisning som direkt binder gärningsmännen till dödsskjutningen. Männen fälls i stället med stöd av indiciebevisning, det vill säga omständigheter som pekar på att personerna är skyldiga.

Avgörande pusselbitar

Två pusselbitar har varit avgörande i bevisningen. Dels en musikvideo med en gangsterrappare där både den stulna Audin och vapnen syns. Dels den krypterade kommunikationstjänsten SKY ECC som hackades förra året genom ett internationellt polissamarbete.

Polisen har blivit skickligare på att utreda den här typen av grov kriminalitet. De har också fått viktiga verktyg, som hemlig dataavläsning, för att kunna knäcka gängen. Men det räcker inte ändå.

Ville göra förorterna bättre

Adriana skulle egentligen ha gått ut högstadiet om en dryg månad. På hennes gamla skola i Botkyrka hålls minnet av henne vid liv. I P1 morgon berättar skolans rektor att de uppmärksammar Adrianas födelsedag och har startat en minnesfond i hennes namn.

Enligt Adrianas gudmor var flickans dröm att bli politiker. ”Hon ville göra förorten bättre”, har gudmodern tidigare sagt till Aftonbladet.

Vi kan skärpa lagar, ge polisen nya resurser, men så länge inte jordmånen för gängkriminella förändras blir resultatet bara att fängelserna fylls på.

Idag är en dag att minnas Adriana men också hennes önskan om att göra förorterna bättre.

Följ ämnen i artikeln