Mejla

Zina Al-Dewany

S låter Danderyd mjölka välfärden

Rut-avdraget är det mest osvenska vi har

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De rikaste får avdrag som resten av Sverige betalar för, skriver Aftonbladet ledares krönikör Zina Al-Dewany.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
De rikaste får avdrag som resten av Sverige betalar för, skriver Aftonbladet ledares krönikör Zina Al-Dewany.

LEDARE

Det är inte bara rökfria uteserveringar vi fått från den första juli. Regeringen dubblar nu rut-avdraget, vilket gör det möjligt att dra av 50 000 kronor från skatten på hushållsnära tjänster. Det kan handla om klädtvätt, läxläsning, skoputs och annat som inte hinns med på grund av livspusslet. Redan i dag kostar avdragen staten fem miljarder kronor, och det är inte vilka som helst som gynnas.

Över en tredjedel av de som utnyttjar avdraget bor i Stockholms län, och var tredje krona gick 2017 till invånare i de rikaste kommunerna som Danderyd, Lidingö och Lomma. Ett argument för rut-avdrag har varit att det ska göra svarta jobb vita, som om det varit för dyrt för Sveriges rikaste att anlita vit städhjälp innan avdraget infördes.

Inte bra för integrationen

Och apropå vit städhjälp – ett annat argument har varit att rut-avdraget är bra för integrationen. Utomeuropeiska kvinnor är de som står längst från arbetsmarknaden och tack vare rut-avdraget ska nya arbetstillfällen skapas. Men varken över- eller medelklassen vill ha utomeuropeiska arbetare i sitt hem.

Det är Johanna Rickne, professor i nationalekonomi som undersökt om rut-avdraget är en effektiv åtgärd för att öka integrationen för kvinnor med flyktingbakgrund. En ny analys framtagen för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) visar att rut-jobb knappast fixar integrationen. Det är dubbelt så många kvinnor med flyktingbakgrund i lokalvårdsföretag som i företag inriktade på städning hemma hos folk. Avdraget har skapat jobb för kvinnor födda i utlandet – men det är kvinnor födda i Europa.

Så varför hamnar flyktingkvinnor utanför? I en annan studie får vi svar på frågan: svenska hushåll föredrar personer från Sverige eller Europa för hemstädning, inte från Afrika eller Mellanöstern.

Gynnar de allra rikaste

Är det lite unket? Absolut. Men i slutändan är det inte svenska hushåll som ska lastas för att regeringen väljer satsa på avdrag som bara gynnar gnälliga rika människor som inte har lust att städa hus eller passa barn. Trots att det var en del av Moderaternas och Kristdemokraternas budget väljer nu regeringen att utreda möjligheten för att utöka rut-avdraget ännu mer. Det innebär att ett hushåll med två personer måste köpa tjänster för 300 000 kronor för att slå i taket. Det är en fantasisiffra för många.

Det som borde skava mest är att rut-avdraget kan vara det mest osvenska vi har. Vi som är kända för vår allmänna barnomsorg, äldreomsorg och extra stöd efter behov har plötsligt gjort en U-sväng där de rikaste får avdrag som resten av Sverige betalar för. Regeringen bygger ut något som låter svenskar göra rut-avdrag för huset i Spanien samtidigt som välfärden skriker efter resurser.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.