Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Rut – luftslottet som byggdes ut

Centerns miljarder kan gå till sjuksköterskorna istället

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rut-avdraget byggs ut, trots att det inte ger de effekter på samhällsekonomin som alliansregeringen en gång påstod.
Foto: Lars Pehrson/SvD
Rut-avdraget byggs ut, trots att det inte ger de effekter på samhällsekonomin som alliansregeringen en gång påstod.

LEDARE

Det är mycket politik som säljs in på rena fantasier. Här gäller alltså samma tumregel som överallt annars för att undvika att bli lurad: låter det för bra för att vara sant är det antagligen också det. Som ett avdrag för att de med Sveriges högsta och säkraste inkomster ska kunna få städhjälp, barnpassning eller trädgårdsarbete utfört billigare. Med hela 50 procents rut-rabatt, faktiskt.

Samhället och välfärden har många luckor att fylla, så varför skulle alla landets skattebetalare gå med på att finansiera någon annans hemstädning? Det är här fantasin kommer in.

Ta från fattiga och ge till rika

När alliansregeringen under Fredrik Reinfeldt sålde in rut-avdraget till svenska folket förklarade man att det finurliga med den här reformen var att den kommer finansiera sig själv.

Svarta jobb blir vita, mer skatt betalas in, efterfrågan ökar vilket i sig ger fler arbeten och ännu mer skatt, och vips har staten inte förlorat en krona! Genom att ta från de fattiga och ge till de rika ska de fattiga bli mindre fattiga, kan man sammanfatta det hela som.

När Riksrevisionen i början av året faktiskt synade den gamla alliansregeringens säljpitch kunde de konstatera att rut-avdraget, som infördes 2007, mest liknar ett luftslott. Det är långt från att finansiera sig själv.

I praktiken har rut blivit ett bidrag för samhällets rikaste tiondel, vilka är de som i störst utsträckning utnyttjar avdraget. Det kostar statskassan över 5 miljarder per år. En tredjedel av alla jobb som skapats i rut-sektorerna har gått till arbetskraftsinvandrare – till personer som av företagen tagits till Sverige specifikt för att städa hem eller klippa gräsmattor.

Vill man sälja in rut som en integrationssatsning är det alltså lika mycket en fantasi även det.

Sjuksköterskor betalar också skatt

Inget av detta har hindrat Centerpartiet från att med murbräcka tvinga in en utvidgning av rut-avdraget i Januariavtalet. Nu byggs fantasireformen ut med ett höjt tak och fler tjänster man kan söka avdraget för. En miljard mer kommer det kosta skattebetalarna som inte söker för mer än kanske en flyttstädning vart fjärde år.

Per Åsling, skattepolitisk talesperson hos Centerpartiet, lyfter för DN fram reformens värde för pensionärer och barnfamiljers livspussel.

Efter coronakrisen finns det ändå kanske andra pussel att prioritera. Som sjukvårdens och äldreomsorgens pussel och personalens villkor.

6,4 miljarder, vilket rut-avdraget snart kommer kosta staten per år, skulle täcka Västra Götalandsregionens budgethål fyra gånger om. Region Skåne skulle kunna täppa sitt budgetunderskott med en tiondel.

Sjuksköterskor betalar också skatt och en stärkning av hemtjänsten skulle definitivt komma pensionärer till del. Centerpartiet kan städa sitt luftslott själva.

 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.