Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Anderssons drömmar ändrar ingen riksdag

Blindliberala partier står i vägen för minskade klyftor

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I Sverige har de ekonomiska klyftorna sedan 80-talet ökat snabbast bland OECD-länderna. Kan Magdalena Anderssons jämlikhetskommission vända utvecklingen?
Foto: JERKER IVARSSON
I Sverige har de ekonomiska klyftorna sedan 80-talet ökat snabbast bland OECD-länderna. Kan Magdalena Anderssons jämlikhetskommission vända utvecklingen?

LEDARE

Man behöver söka sig en bit tillbaka i svensk politik för att hitta en tid då jämlikheten dominerade det offentliga samtalen. Håkan Juholt lyckades under sin korta tid som partiledare hamra in barnfattigdomen som en konfliktfråga, och året före, under valspurten 2010, pratade plötsligt alla om sjukförsäkringen efter Emelie Holmquists blogginlägg om sin utförsäkrade mamma.

Det har gått tio år. Sedan dess har det mesta handlat om migration och kriminalitet. Samhällsklyftorna har ökat.

En revansch för jämlikhetsfrågorna lär det heller inte bli nu när Magdalena Andersson under torsdagen tog emot Jämlikhetskommissionens förslag för minskade ekonomiska klyftor. Det är ändå steg i god riktning, och den över 1000 sidor tjocka luntan innehåller en hel del bra politik.

Budgeten ökade klyftorna

För Socialdemokraternas del är jämlikhetskommissionen ett bevis inför den egna rörelsen om att januariavtalet inte är att lägga sig platt för blindliberala Centerpartiet och Liberalerna. Att jämlikhetsfrågorna utreds och ny politik ska föreslås, särskilt på skatteområdet, har varit S paroll för att januariavtalet visst kommer minska klyftorna. Och det vore så dags. Januaripartiernas första budget gjorde nämligen motsatsen – den bidrog till ökade klyftor, och nu gör coronakrisen sitt.

Sedan 2018 tycks kommissionen ha vänt på varenda sten – förutsatt att de presenterade förslagen inte hämmar någon tillväxt. Det handlar framförallt om skolan, bostäderna, migrationen och regionala skillnader. Det sistnämnda ska främst lösas genom större statligt ansvar på övriga områden.

Staten ska rädda

Man föreslår i praktiken ett gemensamt statligt skolsystem. Staten ska ta ett större ansvar för bostadsbristen runt om i landet. Staten ska i högre och längre utsträckning kompensera kommunerna för flyktingmottagandet. Arbetskraftsinvandringen ska regleras. Man konstaterar också krasst att socialförsäkringssystemen urholkats och att det mycket riktigt är orimligt att man i Sverige samtidigt kan bedömas vara både för frisk för sjukpenning men för sjuk för ett arbete.

Mycket av detta och mer där till vore välbehövlig politik för ett Sverige som snabbt behöver återhämta sig efter både en kris och decennier av ökad ojämlikhet. Men det behöver sägas att problemet med att minska samhällsklyftorna aldrig handlat om bristen på idéer. Fler av kommissionens förslag har till exempel funnits med i LOs stora jämlikhetsutredning.

Det är i den politiska viljan som skon klämmer. Magdalena Anderssons kommission har en riksdagsmajoritet emot sig, och varken Centerpartiet eller Liberalerna lär jubla över förslag om att avveckla rot-avdraget till förmån för att subventionera hyresrätter, eller att friskolor ska sluta överkompenseras ekonomiskt med skattemedel. Men drömma kan man.

 
Chatta med Lotta Ilona Häyrynen om dagens huvudledare. Chatten öppnar kl. 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.