Mejla

Daniel Swedin

Ombildningen är inte så dum, Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Stefan Mattsson

LEDARE

I skuggan av den politiska cirkus som nu pågår - med ministeravgångar, skrämsel om misstroendeomröstningar och ett hotande politiskt kaos - ombildade ju faktiskt Stefan Löfven sin regering i går.

Två statsråd - infrastrukturminister Anna Johannson och inrikesminister Anders Ygeman - lämnar regeringen till följd av affären med Transportstyrelsens säkerhetsläckor. En annan - folkhälsominister Gabriel Wikström - slutar av hälsoskäl.

Bra med kommunperspektiv

Och kanske var det en sorts välsignelse i förklädnad för regeringen. För med ombildningen renodlas faktiskt ansvarsområdena och kompetenserna.

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson får nu även ansvaret för polisen, för rättsfrågorna, krisberedskap och civilt försvar. Dessutom tar han över arbetet med samordningen mot våldsbejakande extremism från kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Migrationsfrågorna tas nu över av Helene Fritzon som blir ny minister. Hon avgick nyligen som kommunalråd i Kristianstads kommun där S styrt tillsammans med L och C.

Kommunperspektivet lär därmed få större genomslag i migrationspolitiken och det kan inte vara en dålig sak.

Med Wikströms avgång får nu Annika Strandhäll ansvar för sjukvård, socialförsäkringar, pensioner, folkhälsa och idrott och får titeln socialminister. Det har funnits ett stort behov av ett statsråd med ett samlat ansvar för socialpolitiska frågor och det åtgärdas nu. Dessutom kommer vårdsfrågorna få större tyngd så här.

Hultqvist blir kvar

Veteranen Tomas Eneroth - som en gång nämndes i partiledardiskussioner - blir ny infrastrukturminister och Anders

Ygeman tar över hans uppdrag som ledare för den socialdemokratiska partigruppen i riksdagen. Dessutom sitter den uppskattade Peter Hultqvist kvar som försvarsminister.

Det är, trots allt, inte en så dum manöver av Stefan Löfven.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.