KD:s vallöfte är att de ska vara elakast

KD i Enköping: "Frikyrkan får tycka vad fan den vill"

"Så ser vi det igen. Horder av människor, mestadels unga män, som rör sig mot Europa."

Så skrev Filip Haugland, riksdagskandidat för Kristdemokraterna i en artikel i Göteborgs-Posten för en dryg vecka sedan.

Texten formligen dryper av förakt.

Han skriver att "Gängkriminaliteten, hedersvåldet och islamismen är vår tids stora farsoter. (...) Om detta vittnar barn- och tvångsäktenskapen, moralpoliserna och oskuldsoperationerna. Om detta vittnar hatpredikanterna, judehatarna och självmordsbombarna."

Och allt detta beror på invandring. Därför, skriver kristdemokraten, behövs en "asylpaus - omedelbart". Han efterlyser "kraftfulla, repressiva åtgärder" för att "tillintetgöra" dessa problem och förpassa dem till en "medeltida skräphög". Allt för att värna "Våra svenska värden".

Filip Haugland är kanslichef i Europaparlamentet för David Lega (KD) och alltså högt uppsatt i partiet. Enligt den kristna tidningen Dagen fick han ta time-out efter sitt utspel men han står fortfarande listad på hemsidan som kontaktperson för partiet.

Det är som hämtat från första sidan i SD:s strategihandbok. Säg eller skriv något extremt, ta ett steg tillbaka och sedan två steg framåt. Provocera, provocera, provocera.

Det mest fascinerande med Haugland är kanske inte utspelen i sig, att han kallar människor "horder" eller pratar om migrationspolitik med ord som farsot, repression, medeltida, tillintetgöra och utvisning.

Det intressanta är hur väl orden ligger i munnen på dagens kristdemokrater. En noggrant formulerad artikel från en riksdagskandidat är ingen tweet som skrivits på fyllan en sen kväll på krogen Tennstopet. Retoriken om att Sverige går under på grund av invandrare var länge SD:s domän – eller kom från grupper längre högerut. Nu råder konservativ kannibalism i frågan om vem som kan vara värst.

KD:s strategi inför valet verkar vara att räcka upp handen och ropa: vi, vi, vi.

Ebba Busch ville för inte så länge sedan använda svenska biståndspengar, hela 1,8 miljarder, till att bygga fängelser i bland annat Afghanistan och skicka brottsdömda utlänningar dit. Trots säkerhetsläget och brotten mot mänskliga rättigheter där.

– Det kommer självklart inte kunna vara fullgod svensk standard, förtydligade hon till Sveriges radio.

Mellan 400 och 500 fängslade, tänkte hon sig. Till att börja med.
I Ekots lördagsintervju i våras slog hon fast att det inte finns några större skillnader mellan hennes parti och Jimmie Åkessons.

– De vill se att Sverige går i en annan riktning. Och i flera delar så delar vi grundläggande problemformulering och grundläggande riktning på de här stora politiska områdena, sa hon.

KD och SD ligger även nära varandra retoriskt. Ebba Busch har anklagat regeringen för att "med berått mod" ha låtit Coronasmittan spridas. Och i årets Almedalstal målade hon upp en klassisk högerpopulistisk konflikt mellan folket i Sveriges "hjärtland" och en obestämbar elit i storstäderna.

"Om du äger ett hus – eller en bostadsrätt – då är det dig dom är ute efter.

Om du pensionssparar för att trygga din framtid – då är det dig dom är ute efter.

Om du har tagit bolån för att kunna köpa dig ett hem – då är det dig dom är ute efter."

Den hårdare retoriken och flyktingpolitiken har fått allt fler inom frikyrkorna, KD:s traditionella bas, att kritisera partiet. Ett tydligt exempel är bråket i Enköping. Där har pastor Eva Kolterjahn, från Västerledskyrkan som tillhör samfundet Equmeniakyrkan, ifrågasatt tonen i migrationsdebatten och Christina Hemlin som är ansvarig för söndagsskolan kritiserat KD:s samarbete med SD.

Kristdemokraternas svar?

"Frikyrkan får tycka vad fan den vill" säger Bo Reinholdsson, gruppledare för KD i Enköping, till Enköpings-Posten.

Inte ens Sverigedemokraterna låter så.

Kristdemokraterna marknadsför sig som elakast och mest oförskämda. Det såg man kanske inte komma från ett "kristet" parti.

Och Enköping är inte unika.

När Dagens nyheters Niklas Orrenius och Paul Hansen i somras reste runt i det frikyrkliga Sverige var kritiken återkommande.

– Jag är förundrad över att just KD skulle bli det parti som öppnade dörren in till värmen för Sverigedemokraterna, säger Daniel Berner, pastor och numera Centerpartiets kommunalråd i Vetlanda som lämnat KD efter många år.

– Jag lämnar mitt parti för att kunna se mina barn i ögonen. Samarbetet med SD blev droppen, säger pingstvännen Knut Isaksson, tidigare oppositionsråd för KD i Dorotea.

2011 var han ”Årets kristdemokrat” i partiorganet Kristdemokraten, nu ska partiföreningen i kommunen läggas ner. Alla partimedlemmar håller med Knut Isaksson.

– KD håller på att byta ut sin väljarbas. Vi är många frikyrkliga som inte trivs med den nya hårdheten och gapigheten, säger han.

I dag inleds den politiska hösten på allvar. Vid 11 håller Stefan Löfven sommartal och senare i veckan är det dags för regeringens budgetkonferens och kräftskiva på Harpsund. I praktiken är det valrörelsen som börjar.

Jag skulle vilja ha ett svar från Stefan Löfven på vad Socialdemokratin vill göra åt det underskott av medmänsklighet som präglar den svenska debatten.

Jag är så innerligt trött på att människor - flyktingar, funktionshindrade, arbetslösa och sjuka - bara beskrivs som problem och kostnader.

Detta underskott av medmänsklighet är kvävande. Men just nu känns motkrafterna förvirrade och demoraliserade. Det "konservativa blocket" har vind i seglen och de rödgröna bråkar inbördes.

Det måste få ett slut.

Annars kan föraktet för svaghet snart flytta in i Rosenbad.

Mot den nya högern – mot "hårdheten och gapigheten" – behöver en koalition av anständiga partier formas. Det är viktigare än enskilda budgetposter och partitaktik.

"Människovärdet är grunden" sa en gång Anna Lindh. Och jag tror fortfarande att de värderingarna är en valvinnare. Svenska folket vill ha medmänsklighet, omtanke och solidaritet - inte elakhet.

Ingen människa är en "hord".

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar söndag 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

  • Anders Lindberg
    22 aug 2021

    Tack för dagens chatt ☀️

  • 22 aug 2021

    Visst finns det skillnader mellan ”högerextremism” och ”högerpopulism”, men de drabbar väl de utpekade syndabockarna lika?

    Populismen kan väl vara mer förrädisk då den är mera rumsren och utbredd?

    P- T

    Kan så vara. Men det finns dock viktiga skillnader.

    Ord är viktiga, tänker jag.

    Anders Lindberg
  • 22 aug 2021

    Anders! Vad tror du allmänheten tycker sedan Stefan Löwen tagit över om Sverige har blivit bättre eller sämre samhälle att bo och leva +

    Per W

    De flesta har ju fått det bättre sedan 2014 och det talar för att han fortfarande har en chans att bli omvald.

    De som är arga är argare, men verkar inte vara så många fler.

    Men än viktigare är förväntningarna. Finns ju flera mått men ett är hur hushållen ser på sin privata ekonomi. Idag förväntas sig de flera att ekonomin är oförändrad men betydligt fler tror den blir bättre än sämre.

    Anders Lindberg
  • 22 aug 2021

    Vad tänker du om att EU-länderna gemensamt hjälper flyktingar på stället där problem uppstår. Då skulle de ha en chans att komma överens hur flyktinghjälpen ska lyckas.

    Anita

    Porrtalen Porrtalen

    Jag tror man måste göra både och.

    Men i förlängningen behöver man komma överens. Så någon slags kompromiss kommer att behöva nås.

    Anders Lindberg
  • 22 aug 2021

    Varför skrivs det relativt lite om Ebba Busch husaffär?

    Karl

    Min gissning är att både förtalsfrågan (där det ju finns flera obesvarade frågor. Vem var den mystiske man som en sen kväll överlämnade framgrävt material om Esbjörns ombud till Esbjörn? Skickade någon ut honom?) och själva köpehistorien återkommer i nyheterna när själva rättegången börjar.

    Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.