I Sverige bör vi inte ta i hand än

Talmansrundorna är en dumdristig signal

Magdalena Andersson var den första av åtta partiledare som talmannen Andreas Norlén skakade hand med under torsdagens talmansrundor.

Smittspridningen av covid-19 har tagit fart igen, också i länder med hög vaccinationsgrad som Norge, Finland och Tyskland. Danmark har sett en kraftig uppgång och klassar återigen covid-19 som en samhällskritisk sjukdom.

Sveriges sticker den här gången ut med sina låga smittotal.

Det kan finnas en enkel men dyster förklaring till det. Sedan den första november har Folkhälsomyndigheten slutat att rekommendera fullvaccinerade att provta sig för covid-19. Redan efter en vecka sjönk de svenska smittotalen med 20 procent. Det behöver inte bero på att vi blivit friskare.
Pandemin är långt ifrån över än, även om det är lätt att tro det efter att ha sett våra partiledare den gångna veckan.

Dumdristig signal

Först var Stefan Löfven ute och skakade hand med talmannen när han lämnade in sin avskedsansökan i onsdags. Under torsdagen stod samtliga partiledare på tur för att träffa talman Andreas Norlén, och alla tog i hand.

En gång i tiden sa Löfven: "I Sverige tar vi i hand när vi hälsar". Sedan kom pandemin och den sociala distanseringen.

Nu när smittspridningen ökar i vår närhet känns det som en dumdristig signal av partiledarna att agera som att pandemin är över.

Under hösten kommer alla som är 65 och uppåt att få ta sin tredje påfyllnadsdos. Samtidigt måste barn över 12 år fortsätta att vaccinera sig. I Norge har smittspridningen bland barn varit hög den senaste tiden. I Sverige ser vi i delar av landet en liknande tendens.

I Danmark har de kunnat använda vaccinpass som piska och morot för att få danskarna att vaccinera sig. När Mette Fredriksens regering återinförde krav på vaccinationsbevis ökade antalet vaccinationer med nästan 300 procent på en vecka.

Lyssna på Tegnell

Sverige har valt en annan, mindre tvingande väg. Det sägs att passen ändå inte skulle motivera de personer som fortfarande är ovaccinerade – lågutbildade, vaccinskeptiker eller svårt sjuka – att gå och ta sprutan.
Desto viktigare är det att både kommuner och regioner jobbar hårt med uppsökande verksamheter (vaccinbussar, tält i centrum), skickar ut kallelser med post och samarbetar med skol- och företagshälsovården.

Vaccineras ytterligare mellan 5-10 procent av befolkningen kan vi få en betydligt lugnare vinter – och rädda liv, säger Anders Tegnell.

Det är inte dags att sluta lyssna på hans råd riktigt än. Det gäller även för partiledare.