Stefan Löfven bör utlysa extra val nu

Sverige behöver en regering i den värsta krisen sedan andra världskriget

"Det är bättre att denna regering faller än att regeringsmakten lämnas att förfalla"

Rickard Sandler var socialdemokratisk statsminister under ett och ett halvt år mellan 1925 och 1926. Det var en turbulent tid och efter den så kallade Stripakonflikten, en gruvstrejk i nuvarande Lindebergs kommun, fick han majoriteten i både första och andra kammaren emot sig.

Till slut höll det inte, Rickard Sandler avgick och ersattes av liberalen C G Ekman.

1920-talet såg åtta statministrar komma och gå, på 2020-talet har vi hittills bara sett en. Men på måndag kan det vara slut för Stefan Löfven.

Den politiska inramningen lär bli vara obegriplig för framtidens skolbarn.

Vänsterpartiet fäller Socialdemokraterna tillsammans med sina motståndare SD, M och KD på grund av ett politiskt förslag som ännu inte finns. Och där de har samma åsikt som Socialdemokraterna. Vänsterpartiet vill ha Stefan Löfven som statsminister men röstar bort honom.

Möjligen blir detta dessutom startpunkten på Sveriges mest konservativa regering sedan demokratins genombrott ledd av Ulf Kristersson och med stöd av Sverigedemokraterna, ett parti med rötter i nazismen.

Alltihop sker under Sveriges största kris sedan andra världskriget med pandemi, massarbetslöshet och en våg av konkurser.

Försök själv få ihop en begriplig studentuppsats av det.

Vi vet ännu inte hur det politiska spelet slutar men när väl en regering börjat falla brukar det vara svårt att stoppa. Det självspelande pianot blev tydligt i torsdags. Klockan 10 gick Vänsterns ultimatum ut, en timme senare drog Nooshi Dadgostar tillbaka sitt stöd för regeringen, strax därefter lämnade SD in misstroendeförklaring och inom några timmar hade M och KD hoppat på.

Vid eftermiddagsfikat saknade regeringen majoritet i riksdagen.

Den viktiga frågan är därmed vad som händer nu.

Stefan Löfven kommer utan tvivel att försöka sy ihop någon slags kompromiss för att kunna sitta kvar. Om någon kan lyckas så är det han. Men inte ens Stefan Löfven kan trolla.

Min bedömning är att Vänsterpartiet inte kommer att vika ner sig. De blev förödmjukade av Centerpartiet och Liberalerna med Januariavtalets punkt om att de ska ställas utan inflytande.

Det var amatörmässigt och onödigt att skriva in det i avtalet och även om Nooshi Dadgostar självklart tycker marknadshyror är en central fråga är nog själva upprättelsen ännu viktigare.

Enligt Vänsterpartiets retorik är de inte ansvariga för sina handlingar eftersom de redovisat sin plan – de röda linjerna – i förväg. Det är nys. Precis som andra riksdagsledamöter styr Vänstern vilka knappar de trycker på. Ingen annan håller i deras hand.

Om Nooshi Dadgostar fäller regeringen så faller den, det är inte mer med det. Men hon kan inte slippa undan ansvaret, varken nu eller i framtidens studentuppsatser.

Stefan Löfven har tre vägar att gå. Han kan i första hand försöka hitta en kompromiss mellan Centerpartiet och Vänsterpartiet. Detta har hittills misslyckats eftersom partierna lagt in veto mot varandra. Annie Lööf jämställde så sent som i veckan V med SD.

Men Stefan Löfven behöver bådas stöd på måndag för att kunna sitta kvar. Antagligen är det kört.

Därmed återstår två möjligheter. Stefan Löfven kan tacka för sig och låta talmannen hitta en ny statsminister. Regeringen blir då en så kallad expeditionsministär som enligt traditionen bara sköter löpande frågor.

Förra gången tog det fyra månader att bilda regering så svensk politik kan vara lamslagen en bit in på hösten. Eller sannolikt ännu längre.
2018 fick i tur och ordning Ulf Kristersson, Stefan Löfven och Annie Lööf i uppdrag av talmannen att sondera hur en regering skulle se ut. Det blev mycket kaffe och finska pinnar i riksdagen.

Sker något liknande i sommar blir det parallellt med Folkhälsomyndighetens pressträffar om hur det nya deltaviruset sprider sig. Samt tillhörande krav på regeringen att införa lättnader, lockdowns eller ekonomiska insatser för olika grupper.

Allt medan dödstalen och siffrorna för inlagda på IVA tickar på.

Sverige skulle alltså sakna en fullt beslutsför regering mitt i krisen. Återstarten av samhället och ekonomin skulle påverkas och mitt i detta ska nästa års budget tas fram, den första efter själva pandemin.

Det kan få ödesdigra konsekvenser, inte minst för alla de som drabbats av arbetslöshet eller konkurser under pandemin. Och för de sektorer som är beroende av statliga insatser för att komma igång igen.

Alltså precis det "regeringsmaktens förfall" som Rickard Sandler varnade för.

Stefan Löfvens tredje alternativ är att utlysa extra val i september. Rent demokratiskt är detta naturligtvis det bästa. När riksdagen gått i baklås och andra alternativ är uttömda är det rimligt att gå till väljarna.

Det betyder även att den politiska krisen skjuts upp till hösten och kan lösas i ordnade former. Ett val kan genomföras ungefär som vanligt eftersom de flesta lär vara vaccinerade.

Nackdelen är att nästa ordinarie val är 2022. Den regering som skulle väljas i höst får en mandatperiod på bara ett år.

Hur ett extra val slutar är svårt att sia om. Risken är uppenbar att det mest kommer att handla om invandring och brottslighet samt om vilken makt SD ska få.

Om opinionsmätningarna just nu ger någon vägledning skulle valet bli jämnt och den parlamentariska oredan fortsätta. Men det skulle ge legitimitet och ett nytt mandat till partierna.

Men den stora fördelen är naturligtvis att partierna får pröva sina argument och sin retorik på väljarna. Och att de får ta ansvar för sina handlingar.

Om Stefan Löfven blir avsatt i morgon finns inga bra alternativ. Kaoset är ett faktum. Men det minst dåliga för landet är sannolikt att svenska folket får frågan om hur de tycker att detta ska lösas.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du är välkommen med dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    20 juni 2021

    Tack för dagens chatt. Hoppas att jag får skriva en ny ledare efter klockan 11 och att allt löst sig.

    🥳

  • 20 juni 2021

    Oavsett vad den annonserade pressträffen leder till så skall kl 10.00 på måndag misstroendeomröstning ske.

    Det kan inga krumbukter från S eller C ändra på.

    wille

    Om V lägger ner rösterna på måndag blir det inget misstroende. Det är vad detta handlar om.

    Och om V tackar nej till januaripartiernas förslag bär de ansvar för ett eventuellt nyval.

    Ungefär så blir liturgin under dagen.

    Sen kan båda utropa sig till vinnare och hyllas internt.

    Anders Lindberg
  • 20 juni 2021

    Hej Anders,

    Jag vill replikera på ditt svar till Sonja nedan.

    Du skriver att väljarna vet vad de röstar på och härav får vi den politik som vi ”förtjänar”.

    En stor majoritet (70 %) av svenska väljare är emot vinster i välfärden. Detta har politikerna inte brytt sig det minsta om, de har agerat mot väljarnas åsikt och i fråga om skolan skapat ett monster.

    Kerstin Olsson

    Men om dessa 70 procent sen inte röstar på S eller V som är mot vinster i välfärden så har de ju valt det.

    60 procent av riksdagen är idag höger. Eller hur.

    Jag tror människor vet vad de röstar på.

    Anders Lindberg
  • 20 juni 2021

    Du verkar uppgiven för en gång skull Anders!

    Är det nästa mandatperiod som blir jobbig även om Socialdemokraterna lyckas få med sig Centerpartiet igen?

    Petra

    Jag är lite uppgiven. Tror det är femti-femti att allt går åt skogen och vi får Kristersson som statsminister.

    Men jag hoppas de reder ur det, helst före men annars efter måndag.

    Anders Lindberg
  • 20 juni 2021

    Vilka ska Socialdemokraterna samarbeta med efter nästa val 2022 då 🤔🗳

    MP och sen???

    Gunilla

    Svårt att säga. Det bästa vore kanske en majoritetsregering med S, C, MP och V.

    Men du ser ju hur världsfrånvänt det ser ut när jag skriver det.

    Men sannolikt bäst för landet.

    Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.