Sluta titta bort när Jemens barn svälter

Joe Biden ger hopp om en solidarisk värld

Nu sprider sig också corona i Jemen.

I sex år har inbördeskriget rasat i Jemen. Ett krig där 200 000 beräknas ha dött.

Och som alltid är det de mest utsatta, de allra yngsta som fått ta den värsta smällen. 400 000 barn under fem år riskerar att dö av svält och undernäring bara i år i det som FN kallar "den värsta svältkatastrofen som världen har sett på flera decennier".

Katastrofen som kommer om inget görs – och det snart.

Bilder på utmärglade barn har kablats ut ända sedan kriget började 2015. Ändå är Jemenkonflikten mest något omvärlden beskådat på avstånd.

Fast nu syns en ljusning och det beror på att USA:s president nu heter Joe Biden och inte Donald Trump.

För Trumps bidrag till den eskalerade konflikten har varit ytterst destruktivt. Bland det sista han hann göra under sitt presidentskap var att klassificera houtirebellerna som internationella terrorister, något som försvårade för bistånd till stora delar av landet. Ett beslut i strid mot den amerikanska kongressen ska tilläggas.

Under hans ledning såldes också vapen för flera miljarder dollar till Saudiarabien och Förenade arabemiraten som använts i kriget.

När Joe Biden vann höstens presidentval tändes hoppet hos många om ett mer anständigt USA. En återgång till tidigare års biståndsnivåer.

Och nu verkar förväntningarna infrias.

I förra veckan blev det klart att USA återinför stödet till de områden där Trump lämnade. 50 miljoner dollar kommer att flöda in till behövande i houtikontrollerade områden, där fyra av fem jemeniter bor. Dessutom avbryts den aggressiva vapenförsäljningen till grannländerna i konflikten.

Nyheten välkomnas med öppna armar från de stora biståndsorganisationerna.

3,6 miljoner människor är internflyktingar i Jemen och misären är stor. Landet härjas inte bara av sjukdomar som malaria, denguefeber och kolera. Sedan några veckor har allt fler insjuknat och avlidit av corona som nu sprider sig snabbt.

Bara för ett par veckor sedan anordnade Sverige tillsammans med Schweiz en givarkonferens om Jemen. Och trots att behoven enligt FN var astronomiska 3,85 miljarder dollar lyckades man bara skramla ihop 1,7 miljarder. Inte ens hälften av de akuta behoven under 2021.

Att Joe Biden nu lyfter biståndssanktioner och ser de huminatära behoven framför geopolitiska ställningstaganden är positivt. Och lovande.

Kanske kan den svåra svältkatastrofen stoppas.

Låt oss hoppas att Bidens med sin helomvändning från Trumps galna utrikespolitiska idéer ger mersmak och ringar på vattnet till fler som har råd att bidra.

Det världen behöver är solidaritet. Omvärlden måste sluta titta bort när Jemens barn svälter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.