Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Gabriel, Rafael

Sitt inte och sura i dag i Bryssel, Svantesson

Låt de rikaste betala för EU-försvaret

Finansminister Elisabeth Svantesson i vit kavaj och vit polotröja, i talarstolen framför en skärm med texten Svantesson på.
Elisabeth Svantesson måste ge sig in i matchen på dagens möte med EU:s ekonomi- och finansministrar, där bland annat försvarsfinansiering står på dagordningen.

Europeiska politiker har äntligen börjat tala klarspråk.

Frankrikes finansminister Eric Lombard tror att satsningar på försvaret kan kräva skattehöjningar för de rikaste. I en intervju med Franceinfo sa han att ansvaret måste spridas ut över befolkningen och att det särskilt inkluderar de med ”betydande besparingar”.

I Tyskland har regeringen övergett sin stränga budgetlinje. Den tidigare politiken motiverades med att ökade skulder skulle riskera eurons stabilitet. Nu har man insett att det inte är den största risken Europa behöver hantera. Tyskarna är beredda att öka statsskulden för att finansiera försvaret.

EU-lån till försvaret

EU är med på noterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har lanserat en krisstrategi för att få länderna att lägga mer pengar på försvaret. Kollektiva lån, undantag från statsskuldsregler, ett okej till statsstöd till försvarsindustrin och gemensam upphandling av materiel och annat är några av förslagen.

Det är helt rätt tänkt. Dessutom visar det att EU lärt sig av krishanteringen under pandemin. Då lånade man pengar gemensamt, skapade en återhämtningsfond och upphandlade vaccin och annat tillsammans. Det handlade både om att få bättre priser och att utnyttja det faktum att EU-länderna faktiskt utgör en global maktfaktor tillsammans.

Möte i Bryssel

Nu måste Sverige komma in i matchen. I dag åker finansminister Elisabeth Svantesson till Bryssel för att bland annat prata försvarsfinansiering med sina europeiska motsvarigheter. Svantesson har varit skeptisk till gemensamma lån eller friare budgetregler. Hon förespråkar omprioriteringar och ökad tillväxt.

I Agenda i söndags sa finansministern att tillfälliga lån inte ska uteslutas – men några skattehöjningar finns inte på kartan.

Det faller nog i kategorin önsketänkande. Tillväxt och omprioriteringar i all ära, men just nu är det inte läge att stå med armarna i kors vid sidan av. Det vi ser just nu är en radikal omläggning av EU-samarbetet. Den måste Sverige vara aktiv i.

Bra för industrin

Lyssna på Tyskland och försök förstå varför de ändrat sig i budgetfrågan. Inspireras av den franska kollegan och inför en beredskapsskatt. Gör kompromisser, sätt er vid bordet, se fördelarna i stället för att bara säga tvärt nej. Svensk försvarsindustri är bland de starkaste i världen – där kan vi snacka tillväxtmöjligheter.

Världen är i förändring, vare sig man tycker om det eller inte. Det blir inte bättre av att Svantesson surar vid förhandlingsbordet.


Vad tycker du om EU:s nya försvarspolitik? Är det en bra idé att rusta upp och göra sig oberoende av USA? Chatta om texten med Susanna Kierkegaard klockan 09.00. Du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Tack för dagens chatt! Vi hörs snart igen. I eftermiddag kommer ett nytt avsnitt av Åsiktskorridoren, till exempel.

  • Inga pengar till krig och krigshets. Förhandla fred. Krig borde förpassas till historien. EU ville inte ens ha Tjeckien i EU, det tog många år av anpassning till vilkor om bnp, arbetslöshet max 4% osv. Hypokriter - Sverige borde gå ut med sin arbetslöshet nu. Men Ukraina får gräddfil? Varför då? Inga såna villkor för dem?

    Hanna

    Jo, Ukraina behöver också uppfylla medlemskraven för EU och det kan ta lång tid. Vore jättebra med fred, men Ukraina måste få bestämma på vilka villkor. Det är deras liv som påverkas.

    Susanna Kierkegaard
    11 mars09.22
  • Rent principiellt är jag mot upprustning men i dagens läge har vi inget val. Europa, och Sverige, måste stå starka.

    Finansiering måste bäras av de med resurser, däribland jag själv. Största delen bör finansieras av de rikaste med en proportionerlig nedtrappning till de med minst resurser.

    Upprustning av försvar kan inte bekostas av nedskärningar i skola, vård och omsorg som redan innan lider av betydande underskott.

    Räcker inte skattehöjningar för de som har råd återstår enbart lån.

    Martin

    Precis, det är inte kul att behöva lägga pengar på försvar i stället för välfärd men i dagsläget har vi inte mycket till val.

    Susanna Kierkegaard
    11 mars09.19
  • Banker och militärindustri gör miljardvinster. Varför investerar de inte sina egna pengar till sin verksamhet (krig) varför snor de från de mest utsatta via besparingar i vård och skola?

    Maria

    Det är ju upp till politiken, man kan inte förlita sig på företagens välvilja.

    Susanna Kierkegaard
    11 mars09.17
  • Hej Susanna,

    Kan du förklara lite mera vilka du anser ska betala?

    Vilka inkomster ska det gälla & vilka förmögenheter. Lite sifferexempel hur du tänker om du leker med tanken att du är finansminister & får bestämma.

    Leva Livet

    Om jag vore finansminister skulle jag tillsätta en utredning, inte gå på känsla.

    Susanna Kierkegaard
    11 mars09.15
Behöver Europa egna kärnvapen?
Behöver Europa egna kärnvapen?
43:15