Tacka M för kaoset på Danderyds akut

När Aftonbladet besökte Danderyds sjukhus berättade akutsjuksköterskorna om sin arbetssituation.

När Aftonbladets reporter besökte Danderyds akutmottagning stod en kvinna uppställd mot en vägg och vred sig i smärta. Patienterna låg i britsar längs med fulla korridorer. En förälder ropade rakt ut efter en läkare.

Akutsjuksköterskorna berättade om sin arbetssituation. Om hur de tvingas arbeta 15 timmar i sträck utan toapauser. Om hur de har beordrats att jobba över 21 gånger den senaste månaden.
– Många bryter ihop efter arbetspassen. De börjar gråta, eftersom de inte känner sig tillräckliga, sa en sköterska.

Så här ser underfinansierad välfärd ut. Eftersom Alliansen styrt Stockholms läns landsting i 12 år nu kan det inte finnas något tvivel om vem som bär ansvaret. I år ligger ett sparkrav på 150 miljoner över Danderyds sjukhus. Trots att bristen på vårdplatser inom Stockholms akutsjukvård har fått läkare och sköterskor att larma om stora patientrisker ska sjukhusen tillsammans spara in 365 miljoner.

Ideologisk experimentvilja

Vart har pengarna tagit vägen?

En stor del försvann i bygget av det skandalomsusade Nya Karolinska sjukhuset. Alliansen bestämde sig för att testa en ny upphandlingsform som gav ett privat bolag ansvar för sjukhusets byggande, lånefinansiering och drift. Det som hände var att politiken tappade greppet om processen. Notan växte snabbt och beräknas nu till nära 60 miljarder kronor.

Men högerns ideologiska experimentvilja har inte bara präglat sjukhusbyggen.

Genom en lång rad vårdvalsreformer har Alliansen möjliggjort för vinstdrivande bolag att privatisera lönsamma delar av sjukvården utan att behöva ta hänsyn till vilken sorts vård som behövs eller var det råder brist.

Inte värdigt ett välfärdsland

Det långa M-ledda maktinnehavet i Stockholms län visar på många sätt hur borgerlig styrning av välfärden kan se ut när den får fritt spelrum. Det vi ser är hur vissa vårdmarknader vuxit snabbt och ökat landstingets kostnader med flera hundra procent, medan livsavgörande vård – så som akutmottagningar och canceravdelningar – saknar resurser.

Landstingsstyret har dragit sig tillbaka och lämnat ansvaret till bolag, riskkapitalister och konsultfirmor.

Om köerna på akutsjukhusen ska minska måste sjuksköterskorna få en anständig arbetsplats. Det handlar inte bara om löner utan om en dräglig miljö som ger förutsättningar att göra ett bra jobb. Den som arbetar på akuten ska inte behöva gråta av för hög belastning. Den som kommer med svåra smärtor ska man inte behöva behandlas i korridoren. Det här är inte värdigt ett välfärdsland.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.