På fredag tvingas sjuka gå till jobbet igen

Karensavdraget är en klasslag som måste bort

Ardalan Shekarabi.

På fredag återinförs karenavdraget. Eller om vi ska vara mer exakta, möjligheten att få ersättning för en del av inkomstförlusten försvinner. Allt återgår till det gamla och det är du som får betala om du är för sjuk för att arbeta.

Det är en klasslag.

Om det är en sak vi borde ha lärt oss under pandemin är det kanske just att villkoren i arbetslivet skiljer sig väldigt mycket åt. De som arbetar i vården eller omsorgen träffar hela tiden människor. Samma sak gäller för den som kör buss eller jobbar i affär.

Större risk för sjukdom

Risken att drabbas av virus eller bakterier är helt enkelt större i snabbköpets kassa än den är i ett kontorsrum. Och då har vi ändå inte talat om en förskola.

Dessutom har många kontorsarbetsplatser utvecklat möjligheten att arbeta hemifrån. Lite snuva behöver inte vara ett hinder.

För den som har ett LO-yrke är det nästan aldrig ett alternativ. Där gäller det att stämpla in på plats, eller gå miste om lönen.

Karensavdraget slår med knivskarp exakthet mot just de som har störst risk att bli sjuka på jobbet och dessutom inte kan arbeta hemifrån. Som av en händelse är det väldigt ofta också kvinnor och de som har de lägsta lönerna.

Över 100 000 namn

Det är ingen tillfällighet att fackförbundet Kommunal på bara några veckor lyckats samla 100 000 underskrifter under en protest mot att de gamla reglerna kommer tillbaka.

Många tvingas gå till jobbet trots att de borde stanna hemma. Karensavdraget skapar sjuknärvaro och kan leda till smittspridning. Det var just därför reglerna ändrades under pandemin.

- Dagens regelverk är orättvist, konstaterade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi när han i förra veckan berättade att regeringen tillsätter en utredning. Uppdraget är att föreslå ett mer rättvist och solidariskt system.

Svenskt Näringsliv är direktörerna rasande.

Dröjer ett och ett halvt år

Det har Shekarabi säkert räknat med. Men det finns ett problem. Utredningen kommer att vara färdig i slutet av september 2023, om ett och ett halvt år. I bästa fall väntar sedan arbete med att skriva en proposition och lotsa förslaget igenom riksdagen.

Återgången till de gamla orättvisa, för att låna ministerns eget ord, reglerna inträffar på fredag.

Karensavdraget måste avskaffas permanent. Det borde ha gjorts redan för två år sedan, eftersom reglerna fungerar som en klasslag.

Men i dagsläget är det minsta vi borde kräva att dagens regler får fortsätta att gälla tills utredningen är färdig. Att människor tvingas gå sjuka till jobbet tjänar ingen på.


På fredag försvinner möjligheten att få ersättning för karensavdraget. Det kommer framför allt att drabba alla som inte kan göra sitt jobb hemifrån och som träffar många människor i sitt arbete.

Det är en klasslag som borde tas bort.

I chatten diskuterade Ingvar Persson med läsarna.

  • Ingvar Persson
    29 mars 2022

    Det blev det sista inlägget i dagens chatt. Jag vill tacka alla som bidragit med synpunkter.

  • Ingvar Persson
    29 mars 2022

    Hej Amie.

    Jag tycker du sammanfattar det bra. Detta är en av de saker vi borde ha lärt oss under de senaste två åren.

    Och du har rätt. Karensdagen, systemet fungerade annorlunda då, infördes 1993.

  • 29 mars 2022

    Pandemin har visat oss vikten av att vara hemma vid sjukdom för att skona oss själva, arbetskompisar, patienter och kunder. Så borde vi faktiskt även ha det i fortsättningen. När ändrades detta egentligen, under 1990-talet?

    Amie
  • Ingvar Persson
    29 mars 2022

    Hej Erik.

    Jag har som sagt en annan bild av människors vilja att arbeta. Men visst kan det hända att sjuknärvaron ökar på sina håll.

  • 29 mars 2022

    Jag uppskattar att "måndagssjukan" då klingar av nu. Ska bli intressant att följa hur folkhälsan förbättras just i anslutning till veckändan.

    Precis som vid tidigare experiment

    Erik R