”Det är billigt att knarka i Sverige”

Kokainet flödar från spanska solkusten

Spansk polis beslagtog fyra ton kokain i förra veckan.

Att knarka är billigt. Det säger 73-årige Bengt, kallad Bagarn, som har tagit droger sedan han var 16 i en intervju med Aftonbladets Peter Kadhammar. I dag kostar ett gram amfetamin 200 kronor ute på gatan, det är lika mycket som när Bagarn började sitt missbruk 1962.

Att priserna på narkotika är låga konstaterar även Mats Utas, professor i antropologi och ungdomsforskare, på Aftonbladets debattsida i dag. Han skriver att knarket är så lättillgängligt och billigt att hans 14-åriga dotter har koll på både priser och var man kan få tag i narkotika. "Vi befinner oss mitt i en knarkepidemi", varnar han.
Sverige är inte ensamt om att se en ökning av knark och narkotikaklassade läkemedel. I USA har medellivslängden sjunkit på grund av en drogepidemi utan motstycke.

Greps i 20-miljonersvilla

I förra veckan ledde spansk polis en aktion kallad "Beautiful" för att försöka stoppa inflödet av knark i Europa via spanska solkusten. Sammanlagt har de lagt beslag på fyra ton kokain, fastigheter värda 20 miljoner euro, 600 000 euro i kontanter och spärrat över 600 bankkonton.

I samma veva greps svensken Jonas Falk, känd som en av landets värsta återfallsförbrytare. Han bor sedan ett par år i en 20-miljonersvilla i ett gated community utanför Barcelona och beskrivs i spanska medier som en "knarkbaron".

Jonas Falk


Men redan i lördags blev Falk släppt från häktet. Till Expressen uppger han att han varit misstänkt för att ha koppling till någon som har blivit gripen för narkotikabrott. För ett par år sedan pekades Falk ut som ligaledare i den största narkotikautredningen någonsin i Sverige och dömdes till 18 års fängelse i tingsrätten. Tre år senare friades han av hovrätten och fick miljonbelopp av svenska staten i skadestånd. Hela utredningen har beskrivits som fiaskoartad.
Vad Jonas Falk har försörjt sig på sedan dess och hur han finansierar sin exklusiva livsstil vill han inte svara på när Expressen ställer frågan.

Ulf Kristersson argast

I både Sverige och Europa är knarkutbudet större än efterfrågan. I Stockholm beskrivs marknaden för framför allt kokainet, den snabbast ökande drogen, som "mättad". Överetableringen leder till dumpade priser och gängkonflikter. Det kan vara en av anledningarna till att skjutningarna blir allt fler, menar kriminologen Lennart Karlsson, som arbetar mot narkotika som kommissarie på Citypolisen, till lokaltidningen Mitt i.
Alltså samma konstaterande som statsminister Stefan Löfven gjorde för några veckor sedan. Löfven sa att ungdomarna i rika Danderyd är den kommun i landet där flest ungdomar uppger att de har provat droger, och påpekade att alla som använder narkotika bidrar till gängkriminaliteten. Uttalandet väckte starka reaktioner och argast av alla blev som vanligt Moderatledaren Ulf Kristersson, som kallade Stefan Löfven för pinsam.

Knarkbaroner och gängkriminalitet hör ihop

I Europa är det bara Estland som har ett större antal narkotikarelaterade dödsfall än Sverige. För att vända den negativa utvecklingen krävs olika åtgärder, som Aftonbladet Ledare skrivit tidigare. Minska överförskrivning av narkotiska läkemedel, öka tillgången till behandling och satsningar på förebyggande och skadebegränsande insatser, som sprututbyte. Men till att börja med borde fler peka på sambandet mellan knarkbaroner, utbud, efterfrågan, överdoser och gängkriminalitet. Allt hänger ihop. Det är faktiskt pinsamt att påstå något annat.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.