Kinas styre lär vara livrädda för efteråt

Razzior mot djurmarknader i coronakrisen

Kinesiske läkaren Li Wenliang försökte slå larm om nya coronaviruset. Efter sin död hyllades han på en vaka i Hong Kong.

Flera polistillslag har skett mot handeln med vilda djur i Kina, rapporterar Svt Nyheter. I februari förbjöds all konsumtion av viltkött i landet. Razzior har skett mot så väl nätbaserade handlare, som de som säljer vilda djur på marknader.

Kina försöker signalera handlingskraft i en global kris. Pandemin är ett faktum, och virusets framfart kostar både i människoliv och i söndrade ekonomier.

Ännu är det svårt att se horisonten. Många länder är fullkomligt nerstängda som ett drag i virusbekämpningen. Vad händer när de börjar öppna upp?

Förmodligen är det först när vi har ett vaccin som vi kan summera coronakrisen. Vi kommer att dra många, tuffa lärdomar. Efterräkningar kan komma. Kinas ledning är förmodligen livrädda för den dagen.

Varnade i privat grupp

Mycket hade kunnat vara annorlunda i dag om det inte varit för Kinas inledande munkavle-strategi.

I helgen kom avslöjandet om att kinesiska forskaren Shi Zhengli, en av världens ledande experter på coronavirus, kort efter utbrottet i Wuhan kunde presentera avgörande fynd om viruset. Men Zhenglis forskning tystades ned av kinesiska myndigheter, skriver Daily mail.
Li Wenliang, en 34-årig läkare vid Wuhan Central hospital, fick tidigt kännedom om nya coronaviruset. Han varnade läkarkollegor i en privat grupp i appen WeChat och skärmdumpar av hans uppmaningar spreds snabbt. Wenliang blev genast kontaktad av den lokala polisen, och fördes till stationen. Han anklagades för att ha ”spridit rykten på nätet” och ”allvarligt stört den allmänna ordningen”.

Wenliang fick underteckna ett dokument där han erkände sitt brott. I januari skrev han i sociala medier att han själv blivit sjuk, med svår hosta.

Mörkläggning i veckor

Flera veckor av mörkläggning hann passera. Till slut sattes drabbade områden i Kina i stenhård karantän, landet stängdes ner, men viruset hade redan hunnit spridas till övriga världen. Via framför allt resor till Italien nådde det Sverige. Från Europa fördes viruset vidare till USA redan i februari, visar nya studier.

Den 6:e februari rapporterade BNO News att Li Wenliang avlidit i sviterna av nya coronaviruset. Sjukhuset där han vårdades förnekade först uppgifterna om hans död, men bekräftade senare nyheten. Hans försök att nå ut med varningar har hyllats i manifestationer i bland annat Hong Kong.
Nu rapporteras om nya virusutbrott i Kina. Men i krisen har landet gjort sitt bästa för att förändra ursprungsbilden. Kina har bistått flertalet länder med sjukvårdsutrustning, och liksom USA skällt på Sverige för valet av strategi. Det senare kan distrahera ett tag.
Men vi kommer att få ett facit. Blickar lär åter vändas mot Kinas kontrollbesatta styre.
Vi kommer att påminnas om de som gjorde allt för att slå larm i krisen. Och de som försökte tysta ner den.