Mejla

Anders Lindberg

Språktest gör ingen gladare

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jan Björklund har sannolikt säkrat makten.
Foto: AFTONBLADET
Jan Björklund har sannolikt säkrat makten.

LEDARE

För drygt femton år sedan åkte en relativt okänd folkpartist vid namn Johan Jakobsson till Köpenhamn för att ta reda på hur det danska systerpartiet Venstre vunnit folketingsvalet 2001.

Venstre hade, under ledning av Anders Fogh Rasmussen ritat om Danmarks politiska karta. Hans parti blev större än Socialdemokraterna och kunde bilda en borgerlig regeringen med aktivt stöd av högerpopulistiska Dansk Folkeparti.

I Sverige tittade Folkpartiet storögt på när Venstre fick 31 procent av rösterna och erövrade statsministerposten. Hur skulle de kunna upprepa succén, frågade de sig?

”Ställa krav”

Hemligheten verkade vara invandringsfrågan. Genom att göra den till valets viktigaste fråga och använda en hård retorik kring kultur och identitet hade Venstre lyckats splittra Socialdemokraterna och fått med sig väljarna.

Folkpartiets version av strategin blev: krav på språktest för svenskt medborgarskap.

Som partisekreterare blev Johan Jakobsson symbol för en ny slags hårdhet och en retorik som riktade udden nedåt med parollen ”att ställa krav är att bry sig”.

Och nog ställde Folkpartiet krav alltid. På invandrare, på skolelever och på sjuka, arbetslösa och fattiga.

Lejonkungen

I valet 2002 blev partiledaren Lars Leijonborg ”Lejonkungen” med Svenska folket och folkpartiet gick nästan om Moderaterna som största borgerliga parti.

När Jan Björklund i går dammade av förslaget om språktest i Almedalen är det en tydlig signal om färdriktningen. Han vill gå till val som kravliberal och återigen vinna väljare från Moderaterna.

Men i vassen gömmer sig Birgitta Ohlsson. Hon vill istället driva en socialliberal politik och även om Jan Björklund kontrollerar partiorganisationen verkar Birgitta Ohlsson ha vunnit hjärtat hos många liberala väljare.

Inte snyggt

Genom att Jan Björklunds vänner lyckats stoppa kraven på medlemsomröstning om partiledarposten så är makten sannolikt säkrad. Men det ser inte särskilt snyggt ut att vinna tack vare att man inte vågat ställa upp i en öppen tävling.

Kan språktestet göra att Jan Björklund rycker åt sig initiativet igen? Det fungerade ju för femton år sedan.

Antagligen inte. Förslaget gör ingen glad.

Lars Leijonborg blev ”Lejonkungen” för att han lyfte på locket till en invandringskritisk opinion som tyckte att ingen pratade om deras frågor. I dag finns inget sådant lock.

Hur radikalt låter ett språktest när andra borgerliga debattörer redan föreslagit gummikulor och utegångsförbud i förorten och SD ändå alltid är värst?

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.