Löfven får inte offra de svaga för makten

Fördubblat antal miljardärer

Socialminister Lena Hallengren (bakom Löfven) får en central roll i Stefan Löfvens nya regering.

Sverige har efter 134 dagar en ny regering. Men de pigga överraskningarna uteblev när statsminister Stefan Löfven presenterade sin ministerlista inför riksdagen i går.
Namnen förde tankarna till den gamla skrockfulla bröllopsramsan om att bruden ska bära "något gammalt, något nytt, något lånat, något blått". Många gamla ministrar (Magdalena Andersson, Morgan Johansson) ska samsas med några nya namn (Amanda Lind och Jennie Nilsson). Det lånade och blåa har Löfven hämtat till politiken från Centerpartiet och Liberalerna. Om det brokiga äktenskapet blir lyckligt återstår att se.

Stefan Löfven lät nästan Göran Persson-lyrisk när han talade om att lämna över magisk gammelskog.

För S-väljare är det svårsmält att höra Löfven tala för utökade Rut-bidrag och slopad värnskatt. Hur det ska gå ihop med att öka jämlikheten är svårt att begripa.

Göran Persson-lyriskt om miljön

Allt är verkligen inte dåligt i den nya regeringsförklaringen, det finns också mycket som kan bli riktigt bra. Inte minst på miljö- och klimatområdet. Stefan Löfven lät nästan Göran Persson-lyrisk när han talade om att lämna över magisk gammelskog och lärkans drill till kommande generationer.
Men den fördelningspolitiska inriktningen skaver. Den känns helt enkelt "jävligt omodern", som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson uttryckt det.
Samtidigt som Löfvens nya regering blev offentlig presenterade hjälporganisationen Oxfam sin årliga ojämlikhetsrapport. I år heter den "Public Good or Private Wealth". Även om inkomstskillnaderna globalt sett minskar har antalet miljardärer fördubblats sedan finanskrisen för drygt tio år sedan.
Det gäller även i Sverige där de gått från 98 till 187 stycken.

Hallengren signalerar omtag

Förmögenheterna har vuxit snabbt, mycket för att de rikaste betalar en lägre skattesats än de gjort tidigare. Det leder inte bara till ökad ojämlikhet utan också till att alla andra får betala mer i skatt – eller till nedskärningar i välfärden, konstater rapporten.
Sverige har lovat att vara ledande i Agenda 2030, det avtal med 17 globala mål som FN:s medlemsländer skrivit under. Ett av dem är att minska inkomstklyftor.

Att beskatta förmögenheter och höga inkomster är ett sätt att göra det på, ett annat är att stärka socialförsäkringarna.

Stefan Löfvens placering av Lena Hallengren som socialminister och ny chef för socialdepartementet signalerar förhoppningsvis ett omtag på området. Misslyckandet med såväl sjukförsäkringen och den personliga assistansen, LSS, har gjort tusentals svenskar förtvivlade och besvikna.

När samhällets svagaste behandlas vårdslöst sprids rädsla. Vad det kan väcka för krafter har vi sett i land efter land. Den minneslappen bör den nya regeringen ha för ögonen de kommande fyra åren.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.