Talmanscirkusen visar att Lööf har valt sida

Alliansen är överens

I dag kom så den så kallade alliansen med besked: man kommer gemensamt föreslå att moderaten Andreas Norlén blir ny talman i Sveriges riksdag.

Det är ett brott mot traditionen. Socialdemokraterna har alltid hävdat att det största partiet bör ha talmansposten. Allianspartierna har tidigare hävdat att det största partiet i det största blocket bör ha posten. Som mandaten fördelar sig efter valet så omöjliggör det en moderat talman.

Ändå föreslår man alltså Andreas Norlén. Han är, sägs det, brett respekterad i riksdagen och har en bred förankring bland partierna i parlamentet. Nåja, allra viktigast är nog att han är moderat. Och kalkylen är att en moderat talman kommer att kunna bli vald med Sverigedemokraternas välsignelse. Dessutom tror man att en moderat talman ska ha lättare för svälja idén om att 143 mandat är fler än 144 och med lättare hand lotsa fram en regering där Ulf Kristersson styr landet. Så partipolitiserar man det högsta ämbete man kan väljas till.

Som riksdagen ser ut så är det klart olämpligt att välja en partigängare från ytterkantspartiet Moderaterna - valets stora förlorare - till talmansposten. Att alliansen också meddelar att man kommer att släppa fram SD:s Björn Söder som andra vice talman är mot bakgrund av detta ingen överraskning. Tjänster och gentjänster.

Därmed har Centerpartiet och Liberalerna bekänt färg. Det socialdemokratiska erbjudandet om att välja en talman från något av dessa partier var ointressant. Nu är det full fart mot kaklet och sannolikt en regering där alliansen regerar på SD:s bajonetter. Det är så här man tänker styra landet.

På andra sidan Östersjön är det också stökigt i politiken.

I dag röstade den finska riksdagen om förtroendet för landets utrikesminister Timo Soini. Soini, som tills för något år sedan ledde det främlingsfientliga partiet Sannfinländarna, har hamnat i blåsväder sedan det visat sig att han deltagit i ett evenemang för kanadensiska abortmotståndare.

Soini deltog i en nattlig gudstjänst som arrangerades av abortmotståndsrörelsen Pro Life, och det ska man verkligen inte göra som finsk utrikesminister. Att underminera aborträtten är inte finsk politik - varken utrikes eller inrikes. Men Soini har ursäktat sig med att även om han var i Kanada på tjänsteresa så uppträdde han på gudstjänsten som privatperson.

Soini har tidigare kritiserat Irlands beslut att legalisera abort och hyllat att argentinarna sa nej till att legalisera abort i en folkomröstning. Även då var han som privatperson, tydligen.

Man uppträdandet är inte tillräckligt för att han ska lyftas från sin post. Oppositionspartierna Socialdemokraterna, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet ville avsätta Soini i en misstroendeomröstning, men det blir det inget av med.

Den finska regeringen - där Soinis nya parti Blå framtid ingår - kan inte låta utrikesministern falla.

― Omröstningen handlar inte om abortfrågan utan i praktiken om regeringen. Regeringen har stora saker att föra i mål, säger Samlingspartiets ledamot Anne-Mari Virolainen som tidigare varit mycket skarp i sin kritik av Soini.
Nog finns det en lärdom för Sverige här.

Bygger man sitt regerande på extremisters välvilja så kommer man till slut få välja mellan sina principer och sin plats vid maktens köttgrytor. Det kommer även Annie Lööf och Jan Björklund bli varse.