Mejla

Anders Lindberg

Äntligen pratar alla psykförsvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: BJORN LINDAHL

SÄLEN Stefan Löfven inledde Folk och försvars rikskonferens med att lova en ny myndighet för psykologiskt försvar.

Det är glädjande.

Bakgrunden är Rysslands försök att påverka bland annat valen i USA, Frankrike och Tyskland. Eftersom Sverige har val om åtta månader kan vi mycket väl vara nästa måltavla.

Ryssland arbetar långsiktigt för att splittra EU och stärka högerextrema och ryssvänliga krafter. Putin har ett välsmort mediemaskineri i utlandet och får god hjälp av främlingsfientliga grupper i väst. Särskilt på sociala medier har den ryska trollarmén visat sig vara ett effektivt propagandaverktyg.

I Sverige finns flera högerpopulistiska hemsidor som mer eller mindre öppet sprider den ryska propagandan vidare.

Sprider osäkerhet

Rysslands syfte är inte i första hand att sprida en viss ideologi som under Sovjettiden utan att sprida misstro och osäkerhet. Genom att påstå att väst är i sönderfall, anfrätt av terrorism, invandring och inre konflikter försöker man minska förtroendet för myndigheter, medier och institutioner.

Poängen är att framställa den liberala demokratin som underlägsen Rysslands auktoritära styre och alla länder som lika goda kålsupare.

Vid den ryska invasionen av Ukraina och ockupation av Krim såg vi hur effektiv denna ryska informationsdimma kan vara vid en kris. När Putins soldater, de små gröna männen utan nationsbeteckningar, dök upp på Krim hade vi långa diskussioner i väst om de verkligen var ryska.

Medier vilseledda

Först förnekade Putin att Ryssland ockuperat Krim - för att sedan ge soldaterna medalj och annektera halvön.

Medier i väst blev grundligt vilseledda och när folk väl insåg det uppenbara var Krimhalvön redan ockuperad. Informationskriget bar frukt.

Nu höjer Sverige beredskapen mot påverkansoperationer på Valmyndigheten och flera andra myndigheter under valåret. Riksdagens partier kommer att få information om hur de kan öka säkerheten och Löfven bjuder in de medier som vill till diskussion om utländsk påverkan under valrörelsen.

Det kan spela stor roll.

Men den första försvarslinjen är var och en av oss. På samma sätt som vi bör ha vatten, varma filtar och ett stormkök hemma för att klara en kris bör vi bygga upp ett rejält förråd av källkritik.

Det psykologiska försvaret börjar med kunskap och kritiskt tänkande.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN