Arbetarrörelsen har blivit en kulturbärare fattigare

Folkbildare in i det sista

Malin Klingzell Brulin avled den 2 mars efter en kortare tids sjukdom.

Det finns en bild av att folkrörelsen socialdemokrati tillhör det förflutna, att det inte längre är något som vårdas eller betyder något. Malin Klingzell Brulin hade kunnat berätta att det inte stämmer, om värdet i folkbildning, i facklig organisering, i att konstant och kontinuerligt arbeta vidare för de många. Men den 2 mars gick Malin Klingzell Brulin bort efter en kortare tids sjukdom.

De senaste 30 åren skrev hon för Livsmedelsarbetarförbundets tidning Mål & Medel. Först som reporter och sedan 2005 som ansvarig utgivare och chefredaktör.
Jag såg henne ofta på ABF i Stockholm eller vid 1 maj på Norra Bantorget, alltid med en nyfiken blick under den gråsprängda luggen och ett vänligt leende. Ständigt med sin make och kollega Gunnar Brulin vid sin sida.
Efter ett halvår på A-pressens tidning Östgöten hamnade hon 1991 på Mål & Medel, ägt av fackförbundet Livs som då hade 60 000 medlemmar. I dag har antalet medlemmar mer än halverats, men det är fortfarande ett aktivt förbund med en stark relation till sin facktidning.

KVINNORS ARBETSMILJÖ

Malin blev en välkänd person bland medlemmarna, som själva ofta jobbar ett helt arbetsliv för en och samma arbetsgivare i svenska bruksorter. Mål & Medel blev som en lokaltidning. Där kan man läsa om ett bageri som lär upp nyanlända, en fabrik som flyttar utomlands och fackliga kongresser.

Framför allt var det kvinnors arbetsmiljö som intresserade Malin. Hon skrev om hur förpackandet av varor var monotont och slet på kroppen, men också om att löpandebandarbetet med åren ersattes av robotar.
Malin och Gunnar gjorde många resor över hela världen, som till Coca-Cola-fabriker på Filippinerna. Även där handlade den fackliga kampen om rätten till trygga jobb och stopp för inhyrning av personal.
De många utlandsreportagen om arbetsförhållandena inom den globala handeln och livsmedelsindustrin samlades i boken "Dagens rätt – om mat, makt och människovärde" (Bilda 2009).

INKLUDERANDE KULTURSIDOR

Samma år som boken gavs ut mottog Malin Klingzell Brulin Stig Sjölin-priset. Det fick hon för Mål & Medels inkluderande kultursidor. Författaren Tony Samuelsson skriver i Dala-Demokraten att Mål & Medel, mycket tack vare Malins försorg, har varit en plantskola för blivande författarskap och vitaliserat facktidningens tradition som folkbildare.
Enligt maken Gunnar trivdes Malin i föreningslivet, men hade inget behov av att hålla i ordförandeklubban. Hon var gärna sekreterare eller kassör, var aktiv i Maria Sandell-sällskapet och satt i juryn för Ivar Lo- och Rudolf Meidner-priset. Hon var en gräsrot som var lika intresserad av arbetarrörelsens historia som nyfiken på dess framtid.

I sin näst sista ledare skriver hon om Katalys tegelsten till bok: "Klass i Sverige". Den borde alla skaffa sig, anser hon, och uppmanar läsarna att ta del i de studiecirklar om boken som ABF ska hålla i. En folkbildare in i det sista.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.