Ingen sitter på högre hästar än Carl Bildt

Borde lära av Anders Tegnell

Carl Bildt tycker inte det passar sig att Anders Tegnell kommenterar andra länders coronastrategier i media. Eller, om ni så vill, svarar på medias frågor.

Hade Carl Bildt fortfarande varit statsminister hade han belagt Tegnell med munkavle lät Bildt meddela på Twitter och i Svenska Dagbladet i helgen, man ska inte sätta sig på höga hästar.

Lyckligtvis är inte Carl Bildt statminister längre. Och vad gäller hästar är få hästar högre än den Carl Bildt klev upp på redan som 17-åring när han som elevrådsordförande försökte hålla sina skolkamrater i schack när lärarna gick ut i strejk.

Carl Bildt är en fortsatt en inflytelserik debattör. En debattör som uppenbarligen inte anser att representanter för myndigheter med självklarhet ska besvara medias frågor. Det är i sig inte jätteförvånande. Carl Bildt har trots allt i årtionden ägnat sig åt att inte svara på medias frågor.

Och andra har följt efter.

En annan favorit är numera bland politiker att presentera nyheter på sina konton i sociala medier. Konton som alla är behagligt befriade från journalister som ställer jobbiga motfrågor. Ulf Kristersson dödförklarade alliansen på Facebook exempelvis.

I kommunerna har kommunikationsavdelningarna i sin tur vuxit och kommunikatörerna blivit fler samtidigt som journalisterna blivit allt färre. I Västerbotten genomförde SVT en granskning i höstas som visade att antalet journalister i länet minskat med 20 procent under de senaste 10 åren, samtidigt som kommunikatörerna ökat med 15 procent. Att det påverkar medborgarnas möjlighet till insyn i offentligt finansierade verksamheter negativt är ganska självklart. Kommunikatörer är trots allt inte anställda för att avslöja korruption och missförhållanden.

Enligt en studie från Örebro universitet säger kommunala chefer hellre upp sig än tipsar media om ett missförhållande. Bara 1 procent skulle välja att gå till media för att tipsa, 15 procent skulle däremot säga upp sig. Det är knappast sunt, men tyvärr också begripligt. Det räcker trots allt med att lyssna på Carl Bildt för att förstå varför Sverige är tystare än det borde vara.

Det är också därför Carl Bildts uttalande blir så problematiskt. För att det än en gång skickar signaler in i det offentliga Sveriges korridorer om att det är bättre att tiga än att tala med medborgarna och besvara journalisternas frågor.

Det gör också Anders Tegnell svar på journalisternas frågor till en tillgång och inte ett problem.

De där svaren är trots allt vad som upprätthåller både offentlighetsprincipen och transparensen i Sverige.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.