Hon kan berätta för Löfven hur det är

Det är inte mer otrygghet vi behöver

Susanna Gideonsson väntas bli ordförande i LO.

Nu tycks det vara klart vem som kommer att efterträda Karl-Petter Thorwaldsson på jobbet som ordförande i LO. Förbund med en majoritet av ombuden på coronakongressen i juni vill enligt tidningen Arbetet ha Handels ordförande Susanna Gideonsson.

Det blir i så fall ett val fyllt av symboler. Gideonsson skulle bara bli den andra kvinnan som får leda LO. Och hon blir den första som hämtas från den privata servicesektorn. Det är viktigt, inte bara för att tjänstesektorn fick ta de värsta smällarna när pandemin slog till.

Knappt två veckor kvar

Om knappt två veckor ska Eva Nordmark ta emot utredningen om förändringar av anställningstryggheten.

Avsikten är att öka arbetsgivarnas handlingsutrymme, ett centerkrav i januariavtalet.

Det betyder förstås också minskad trygghet för de anställda.

Enligt uppgifter som sipprat ut kommer utredningen att föreslå fler undantag från turordningsreglerna. Dessutom tycks man i praktiken vilja ta bort de anställdas möjlighet att kämpa emot ett godtyckligt avsked.

Det vore riktigt dumt. Problemet på den svenska arbetsmarknaden är inte alls att det är för svårt att göra sig av med personal. Se bara på de senaste månaderna.

För lite trygghet

Problemet är att alldeles för många har alldeles för lite trygghet.

Nästan 17 procent av de anställda i Sverige har tillfälliga jobb. En fjärdedel av kvinnorna i arbetaryrken har en otrygg anställning.
Ofta betyder det att vänta på att telefonen ska ringa för ett erbjudande om jobb. Det betyder att gå till jobbet även om man är sjuk och att inte kunna säga ifrån om man behandlas illa.

Och det betyder att inte veta om pengarna kommer att räcka till månadens räkningar.

Som ordförande i Handels vet Susanna Gideonsson allt om det där. Om Stefan Löfven, Eva Nordmark och Centerns Martin Ådahl försöker tvinga igenom ännu sämre anställningstrygghet lär de påminnas om var de verkliga problemen finns.