Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Vincent, Viktor

Vad händer med våra sopor, Pourmokhtari?

Nu ska dina gamla strumpor källsorteras

Följ ämnen
Klimatministern Romina Pourmokhtari har dumpat ansvaret på kommunerna utan att ge svar på hur dem ska gå tillväga.

Mellandagsrean är i full gång. Kedjor och företag spammar kunder via sms och mejl för att locka in dem till hemsidorna för att köpa en ny stil till det nya året. Trots att man nog inte behöver ytterligare en tröja scrollar man runt sida in och sida ut. Kanske känner man en rädsla för att missa ett kap.

Men i år får man tänka efter när det kommer till just kläder och textilier. För en ny lag har trätt i kraft. Den nya lagen är i grunden ett EU-direktiv som innebär att textilavfall måste samlas in och återvinnas för sig.

Det är alltså förbjudet att slänga kläder i soptunnan tillsammans med allt annat. Du måste alltså källsortera din gamla noppriga tröja som du inte använder längre i ett separat kärl, precis som med glas, plats och metall. Syftet är att lagen ska underlätta för en mer cirkulär hantering av tyg.

Det är på tiden. Textilindustrin står för en betydande stor del av klimatpåverkan. För varje kilo nytt plagg släpps 10-40 kilo växthusgaser ut enligt Naturvårdsverket. Det är såklart tillverkningsprocessen som är den stora boven.

Konsumtionen sker här medan kläderna produceras i låglöneländer där majoriteten av energiförsörjningen kommer från fossila källor. Dessutom är en stor del av tekniken som används urgammal och tillsynen bristfällig.

Varje år köper svenskar över 13 kilo textilier per person. Vi lever i en slit-och-släng-tid. Trender växlas hela tiden. Så fort man hoppat på trenden med oversize-kläder är det inne med tighta skinny jeans igen. Det är inte som förr när kläder lappades och lagades hemma för att användas ytterligare en säsong eller av ens yngre syskon.

Företag och influencers hetsar till mer och mer konsumtion. Och kunder faller för trycket. Vilket inte är konstigt, de flesta vill ju passa in.

Därför är den nya lagen ett steg på vägen till att nå Parisavtalets förpliktelser. För vi svenskar slänger omkring åtta kilo tyg varje år. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas. I och med den nya lagen kan din urtvättade ihåliga gamla byxa få ett nytt liv istället för att brännas upp.

Problemet är bara hur det ska gå till. Klimatministern Romina Pourmokhtari (L) har dumpat ansvaret på kommunerna men de har inte kapacitet eller den infrastruktur som krävs. Eftersom det fortfarande är oklart hur det ska gå till har kommunerna inte heller långsiktiga lösningar för hur återvinningen ska ske. Än så länge är det bara tillfälliga åtgärder.

I dagsläget sorteras kläder manuellt i Sverige och skickas sedan utomlands för vidare hantering. Men om alla EU-länder ska sålla textilier behöver kapaciteten öka markant.

Frågan är vad vi ska göra med de tonvis textilier som vi slänger varje år. Och vem som ska stå för notan. Vad ska vi göra med soporna, Pourmokhtari?