Hållbarhet är inte bara växthusgaser

Lokalsamhället måste också ha en framtid

Publicerad 2022-01-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hållbarhet är ordet på modet i näringslivet. De stora stjärnorna är batteriföretaget Northvolt och ståltillverkarna SSAB, LKAB och H2 Green Steel. Men de är inte ensamma. Alla direktörer med självaktning säger att de står för hållbarhet.

Svenskt Näringsliv har till och med anställt en ny chef med ansvar för området. Tydligen ska hon arbeta med energifrågor, infrastruktur och tillstånd.

Vissa skulle säga att allt handlar om greenwashing och en vilja att rida på konsumenternas miljöintresse. Men det behöver inte vara hela sanningen. Förnuftiga företagsledare inser att framtida vinster förutsätter att det faktiskt finns en framtid.

Går att tjäna pengar

Dessutom går det att tjäna pengar på omställningen. För ett bilföretag är det ju inte så dumt om alla måste byta till nya bilar.

När det handlar om växthusgaser och utrotningshotade djur är kanske hållbarhetsperspektivet på riktigt för många direktörer. Men det finns ett område där storföretagen inte verkar intresserad av någon hållbarhet alls. Det gäller människor och samhällen.

Ta skogsbolaget Stora Enso som ett exempel.

Mycket av arbetet i de stora företagens skogar utförs idag av entreprenörer. Privata företagare från trakten som tagit banklån för att betala de tunga maskiner som fäller, kapar och så småningom kör ut virket ut skogen.

Säger upp kontrakt

Nyligen kunde GS-facket berätta hur Stora Enso valt att säga upp kontrakten med några av sina entreprenörer i Bergslagen. I stället ska jobbet göras av ett skogsvårdsföretag med bas i Uppsala som snabbutbildat personal från Rumänien för att köra maskinerna.

På ytan ska allt ske enligt svenska kollektivavtal. I verkligheten oroar sig facket för lönedumpning och fiffel med arbetstiderna. Det är nämligen så det ofta har gått när utstationerade arbetare tagit över skogsvården.

Det är dessutom sannolikt en förutsättning för att affärsmodellen ska vara lönsam.

Men lönedumpning är inte det enda problemet med Stora Ensos planer. De kommer dessutom att dränera precis de bygder där företaget har sina skogar. Vad händer med förståelsen för skogsbruket om ingen på trakten har sin utkomst ifrån den? Vad händer om både arbetsplatserna och vinsterna som skogen ger försvinner bort?

En sak är säker. Det kan inte vara hållbart, i alla fall inte om man med hållbarhet menar att bry sig om hela framtiden.