Sjukhusdirektörernas plånböcker är för feta

Pengarna borde gå till fler sjuksköterskor

Publicerad 2022-02-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Knappt tid för lunch, rast eller ens toabesök. En stress som påverkar hela livet, och som får människor att vilja byta jobb. Det som beskrivs är vardag för många människor som jobbar inom vården, och det är tyvärr inga nya berättelser. I en ny rapport från Vårdförbundet får vi en dyster bild av vad som möter deras medlemmar på arbetsplatsen.

Redan innan pandemin var situationen pressad. Då uppgav åtta av tio av tillfrågade medlemmar att arbetsbelastningen var hög eller mycket hög. Och det har knappast blivit bättre. Eller som Vårdförbundet själva beskriver det "Hälso- och sjukvården är i inne i en nedåtgående spiral som måste brytas".

Överväger nytt jobb

Den höga arbetsbelastningen leder till ökad sjukfrånvaro och jobb på deltid. Många som har ett heltidsjobb går alltså ned i tid och lön, bara för att orka jobba kvar. Och det är stressen som är värst. Många delar upplevelsen av att inte räcka till för patienter, samtidigt som tiden inte är tillräcklig. En stor del av medlemmarna menar att stressen påverkar hela livet, och gör att de funderar på att byta jobb.

Det som efterfrågas är bland annat fler kollegor med rätt kompetens, och lägre arbetsbelastning. Men hur ska man få människor att söka sig till yrket, när de som redan är utbildade inte orkar heltid? Enligt Vårdförbundets beräkningar skulle vi få 7645 fler sjuksköterskor, om alla valde att arbeta heltid. Men då måste man göra något åt arbetsmiljön.

Fetare plånböcker

Vården kräver resurser. Men det handlar inte bara om pengar, utan om var pengarna hamnar. Samtliga regioner i Sverige gick med överskott i förra året, medan besparingar skamlöst lades på sjukhusen. Sjukhusdirektörernas plånböcker blev fetare, men det hjälpte knappast de som jobbar på golvet.

I Region Stockholm fick Björn Zoëga, direktör för Karolinska universitetssjukhuset ett ordentligt lönelyft med tolv procent och tjänar nu 270 600 i månaden. Detta mitt under pandemin. Samtidigt bestämde sig den moderatledda regionen för en bonus på upp till 10 000 kronor mer i juni, samt fyra extra semesterdagar. Om de kommer kunna ta ut semestern är osäkert med tanke på vårdbelastningen.

För att verkligen komma åt problemen inom vården är ett tips att i stället lyssna på vårdens anställda, och där bör Vårdförbundets senaste rapport bli obligatorisk läsning för alla vårdpolitiker.

Chatta med Zina Al-Dewany om vården klockan 09:00. Skicka in frågor och inspel redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Zina Al-Dewany
    18 feb 2022

    Nu börjar det bli dags att avsluta chatten. Tack för alla inspel och frågor. Det är uppenbart att vården engagerar.

    Trevlig helg!

  • 18 feb 2022

    Bra artikel och God morgon.

    Att ordet effektivisera automatiskt handlar om minskade kostnader har vi hört till leda. Effektivisering skall och bör istället handla om att anställa fler sjuksköterskor, humanare och tryggare arbetssituationer mm. En medmänniska som mår bra på sitt arbete presterar mycket bättre och är mer engagerad.

    Jocke Petersson

    Hej Jocke, tack och god morgon. Ja visst är det tröttsamt. Med en hållbar arbetsmiljö skulle vi nog få ha kvarmånga fler på jobbet.

    Zina Al-Dewany
  • 18 feb 2022

    Ingen gillar privatiseringen av vården, alla har insett att allt blir sämre när vården bedrivs i vinstsyfte. Precis som med skolan. Vi får bara hoppas att de som brukar rösta borgerligt inser vad det är de röstar för, så att vi kan få en socialdemokratisk majoritet i riksdagen efter nästa val.

    Leif

    Hej Leif, hoppas det. Och att oppositionen är tillräcklig tydlig i att ta avstånd från det systemet.

    Zina Al-Dewany
  • 18 feb 2022

    Majoriteten av människorna i Stockholm vill ha katastrofsjukvård annars hade de röstat annorlunda. J-E Fihn Skövde

    Jan-Erik Fihn

    Hej Jan-Erik. Så kan det vara, eller så beror det på bristande kunskap kring vem som faktiskt styr över sjukvården i respektive region?

    Zina Al-Dewany
  • 18 feb 2022

    Regionen måste bli en bättre arbetsgivare. Det som behövs är att ge personalen möjlighet att få fördjupad utbildning inom sin specialitet. Internutbildning är viktigt men får oftast ställas in för att att det inte finns tillräckligt med folk som kan ta hand om patienterna på avdelningen. Personal med rätt kompetens är dygnet runt skulle minska stressen för många sjuksköterskor

    Henrik

    Hej Henrik, det håller jag med om. Men då måste man fördela om resurserna lite, eller hur?

    Zina Al-Dewany