Många miljardärer är ett samhällsproblem

Klasshat göder de kriminella gängen

Finansminister Magdalena Andersson måste sätta stopp för de skenande inkomstklyftorna.

På 40 år har Sverige gått från att vara världens mest jämlika land till att bli det land i världen med flest miljardärer i relation till befolkningen. Förmögenheter har vuxit och inkomstskillnaderna mellan de som arbetar och inte har dragit iväg.

De friska som kan jobba har ständigt fått nya skattesänkningar och avdrag medan sjukskrivna, arbetslösa och människor på försörjningsstöd har fått mindre pengar.

Det är en dramatisk förändring och en av förklaringarna till varför vi ser växande spänningar i samhället, som den brutala gängkriminaliteten. Den svensk som sannolikt vet mest om orsakerna bakom utvecklingen heter Per Molander.

Politisk dynamit

Efter valet 2018 fick han i uppdrag av den rödgröna regeringen att undersöka och lämna förslag som långsiktigt ska minska klyftorna i Sverige. Resultatet blev Jämlikhetskommissionen och en rapport som omfattar mer än ettusen sidor som presenterades för exakt ett år sedan.

Rapporten pekar på behov av enorma investeringar i utbildning, bostad, integration och socialförsäkringen. Förslagen är politisk dynamit, men rapporten blev ingen game changer – då. Ett år senare kan det förhoppningsvis blåsa nya vindar.

Stefan Löfvens aviserade avgång skulle kunna öppna ett möjligheternas fönster. Landets rikaste behöver inte fler bilar eller båtar, nu behövs investeringar i framtiden. Skolan, välfärden – och klimatet.
Kanske är det därför som Per Molander tog tillfället i akt att sätta ned foten i DN i förra veckan. Han ställer där den relevanta frågan: Hur ska borgerliga väljare rösta när det visat sig att högern har så fundamentalt fel?

En växande ilska

Molander menar att hittills har svaret blivit att lösningen på marknadens misslyckanden är mer marknad. Men föreställningen att marknaden generellt är effektivare än den offentliga sektorn har visat sig felaktig, skriver han och tar skolan som exempel. De offentliga grundskolorna har i själva verket högre produktivitet än de fristående. Detsamma gäller för vården. Trots det ser vi hur den svenska vården bli allt mer privatiserad.

Det finns en växande ilska över att vissa i samhället har allt och ständigt får lite till.

Hur farlig den känslan kan bli ser vi redan exempel på.
Mer jämlika samhällen är inte bara en rättvisetanke inom vänstern. All forskning visar att det är framgångsreceptet för trygga samhällen med god tillväxt.

Chatte med Jonna Sima om de ökande klyftorna klockan 09:00. Du kan skicka in din fråga eller synpunkt redan nu!

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    30 aug 2021

    Nu har tiden rusat iväg. Ledsen att inte fler fick svar på era inlägg! Men den här diskussionen lär fortsätta, prata med era vänner och kollegor om vilket samhälle ni vill leva i och hur vi når dit. Vi hörs snart igen, ha en fortsatt trevlig måndag!

  • Jonna Sima
    30 aug 2021

    Människan har en tendens att jämföra sig med andra. Det är en djupt inneboende kraft vi har, men som också kan vara oerhört destruktiv. Sociala medier har gjort det enklare att jämföra sig med andra. Jag tror man ska ta de här krafterna på allvar. Om allt för många lever i hopplösa miljöer blir det farligt för oss alla. Jag hoppas vi kan börja diskutera lösningar på detta som inte bara handlar om polisiära insatser och hårdare straff.

  • 30 aug 2021

    Håller inte med, gängkriminella vill ju själva bli miljardärer, men vill göra det snabbt och enkelt genom att sälja kokain till medelklassen. Hade medelklassen slutar köpa kokain så hade marknaden inte varit så lukrativt. Vänliga människor / arbetare i förorten vill göra rätt för sig och känner inte alls nåt klasshat. Trams.

    Teresia Larsson
  • Jonna Sima
    30 aug 2021

    Det är bra att ett land är rikt, och visst visar det på att vi har haft många framgångsrika företag. Men förmögenheterna i Sverige har främst växt tack vare att börsen gått upp och fastighetspriserna ökat. De som sitter på kapital har sett det fördubblas flera gånger om de senaste åren. Samtidigt har skatteintaget minskat drastiskt sedan bara Göran Perssons tid som statsminister. Det må vara okej med många miljardärer, men inte okej om det sker på bekostnad av att ungarna inte kan få nya skolböcker, att äldrevården har klara brister och att vårdpersonal och polisen går på knäna för att det inte finns tillräckligt med resurser. Då behöver skatterna höjas för de rikaste så att hela samhället kan hänga ihop.

  • 30 aug 2021

    Är inte flest miljardärer i relation till befolkningen något att vara stolta över? Att Sverige ligger i framkant när det kommer till inovation och företagande.

    T

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.